Posezení ve virtuální kavárně
Ilustrační foto: pixabay.com

Posezení ve virtuální kavárně

19. 9. 2016

Omlouvám se paní Drahušce Stínilové, že jsem si od ní vypůjčila část názvu z jejího příspěvku Kavárna U přečtené knihy.

Tak si tedy představuji, že si s kamarádkami po delším čase dáme sraz, abychom si popovídaly o tom, jak jsme prožily a přežily prázdninové dny, obyčejně s hlídáním vnoučat, jedné z nás přibylo další vnoučátko, jedna si zlomila ruku, další si udělala výlet do termálů.Jenom u mně nejsou žádné velké změny, mám určité zdravotní problémy a tak mimo procházek trávím hodně času na baloně a čtu. Protože mé kamarádky jsou také čtenářky, vůbec jim nevadí, že začínám debatu o tématu, mně nejmilejšímu. Vlastně mi zbylo nyní jen to čtení, cestovat zatím nemůžu, jen se na to těšit.

Nevím, jestli si někdo ještě vzpomenete na 'knižní čtvrtky',kdy stávaly od časného rána před prodejnami Kniha dlouhé fronty. Ve čtvrtek totiž bylo na pultech nové zboží a kdo si chtěl koupit kvalitní překlad zahraničního bestselleru nebo detektivku a neměl náhodou známou prodavačku, musel si tu frontu opravdu 'vystát'. A dělali jsme to všichni rádi. Dnes jsou knihkupectví doslova přeplněná, ale kvalita někam vymizela, ovšem ceny vzrostly. A jak tak u toho kafíčka povídáme, zeptám se, zda už některá četla něco od Otomara Dvořáka. Autor celkem mladší než my u toho kafe; ale zaujal mě knihou 'Lásky princezen Kuronských' natolik, že jsem ji chtěla mít ve vlastní knihovně a přestože vyšla už dříve, sehnala jsem si ji. A následovala trilogie o druhé manželce krále Václava IV. Žofii Bavorské: Past na královnu, Kacířská královna a Meč pro královnu.

Jsou to knihy velice poutavé a hlavně psané krásnou češtinou. A vyprávím a vyprávím. Zajímavé je, že nikoho nenudím, naopak se vracíme do historie, každá má nějaký názor, poznámku, čas nám krásně ubíhá, dojde i na zmrzlinový pohár nebo další kávičku. Maruška objevila novou slovenskou autorku Katarínu Gillerovou, četla od ní knihu Neodcházej, a je doslova nadšená. Jana už tu knihu také četla a souhlasí, že je opravdu pěkná, dokonce má od stejné autorky rozečtenou další, Miluj mě navždy.  Vracím se domů a hned hledám na internetu, tam je taková nabídka, že nemohu odolat a pár titulů si musím objednat.

Jinak nejsem nijak vyhraněný čtenář, četla jsem přes Jiráska, Čapka, zahraniční literaturu i Švejka, detektivky, prostě jsem střídala různé žánry, nejmilejší mi zůstaly a k těm se vracívám, je to Kája Mařík, Jana Eyrová a Český román od Olgy Schenpflugové. Dokonce jsem se v  poslední době začetla do Vzpomínek K.V.Raise, musela jsem se doslova prokousávat letopočty a různými odkazy, ale nevzdala jsem to a početla si. Třeba už teď někoho inspiruji, nebo se zase já dozvím o nějaké nové knize, byla bych za to ráda.

 

 

knihy
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%