Posezení ve virtuální kavárně
Ilustrační foto: pixabay.com

Posezení ve virtuální kavárně

19. 9. 2016

Omlouvám se paní Drahušce Stínilové, že jsem si od ní vypůjčila část názvu z jejího příspěvku Kavárna U přečtené knihy.

Tak si tedy představuji, že si s kamarádkami po delším čase dáme sraz, abychom si popovídaly o tom, jak jsme prožily a přežily prázdninové dny, obyčejně s hlídáním vnoučat, jedné z nás přibylo další vnoučátko, jedna si zlomila ruku, další si udělala výlet do termálů.Jenom u mně nejsou žádné velké změny, mám určité zdravotní problémy a tak mimo procházek trávím hodně času na baloně a čtu. Protože mé kamarádky jsou také čtenářky, vůbec jim nevadí, že začínám debatu o tématu, mně nejmilejšímu. Vlastně mi zbylo nyní jen to čtení, cestovat zatím nemůžu, jen se na to těšit.

Nevím, jestli si někdo ještě vzpomenete na 'knižní čtvrtky',kdy stávaly od časného rána před prodejnami Kniha dlouhé fronty. Ve čtvrtek totiž bylo na pultech nové zboží a kdo si chtěl koupit kvalitní překlad zahraničního bestselleru nebo detektivku a neměl náhodou známou prodavačku, musel si tu frontu opravdu 'vystát'. A dělali jsme to všichni rádi. Dnes jsou knihkupectví doslova přeplněná, ale kvalita někam vymizela, ovšem ceny vzrostly. A jak tak u toho kafíčka povídáme, zeptám se, zda už některá četla něco od Otomara Dvořáka. Autor celkem mladší než my u toho kafe; ale zaujal mě knihou 'Lásky princezen Kuronských' natolik, že jsem ji chtěla mít ve vlastní knihovně a přestože vyšla už dříve, sehnala jsem si ji. A následovala trilogie o druhé manželce krále Václava IV. Žofii Bavorské: Past na královnu, Kacířská královna a Meč pro královnu.

Jsou to knihy velice poutavé a hlavně psané krásnou češtinou. A vyprávím a vyprávím. Zajímavé je, že nikoho nenudím, naopak se vracíme do historie, každá má nějaký názor, poznámku, čas nám krásně ubíhá, dojde i na zmrzlinový pohár nebo další kávičku. Maruška objevila novou slovenskou autorku Katarínu Gillerovou, četla od ní knihu Neodcházej, a je doslova nadšená. Jana už tu knihu také četla a souhlasí, že je opravdu pěkná, dokonce má od stejné autorky rozečtenou další, Miluj mě navždy.  Vracím se domů a hned hledám na internetu, tam je taková nabídka, že nemohu odolat a pár titulů si musím objednat.

Jinak nejsem nijak vyhraněný čtenář, četla jsem přes Jiráska, Čapka, zahraniční literaturu i Švejka, detektivky, prostě jsem střídala různé žánry, nejmilejší mi zůstaly a k těm se vracívám, je to Kája Mařík, Jana Eyrová a Český román od Olgy Schenpflugové. Dokonce jsem se v  poslední době začetla do Vzpomínek K.V.Raise, musela jsem se doslova prokousávat letopočty a různými odkazy, ale nevzdala jsem to a početla si. Třeba už teď někoho inspiruji, nebo se zase já dozvím o nějaké nové knize, byla bych za to ráda.

 

 

knihy
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marcela Broumová
Jano, tuto oblast málo znám, ráda se podívám do některých knih, které čteš. Díky moc. Obzvlášť další vazby na Leonarda da Vinci chci znát.
Jana Šenbergerová
Marcelo, dočetla jsem Konečně pravda!? ...aneb Každý z nás podle Leonarda da Vinci. Je to o tom, co všechno se podařilo ukrýt do jeho obrazu Poslední večeře Páně a v souvislosti s tím také o astrologii a významu znamení horoskopu. Velmi zajímavé čtení od astroložky Idy myslikovjanové. A čtu Jitro cizích světů od Colina Wilsona. Velmi zjednodušeně řečeno je to o fenoménu UFO, ale nejen o něm. Nejen zajímavé, ale i podnětné čtení dotýkající se řady oblastí lidské existence.
Marcela Broumová
Jano, třeba zrovna nadchlo. Určitě jsi vzbudila moji zvědavost. Co tedy čteš?
Marcela Broumová
Kéž se virtuální kavárna udržuje dlouho nad lištou, vždy vítám doporučení ostatních. Já teď čtu Z. Mahler : ... a nebyla to nuda. Píše pravdivě a poutavě.
Jana Šenbergerová
Ráda do virtuální kavárny zajdu, ale co čtu já, by vás asi nenadchlo.
Zdenka Jírová
Knihy miluji celý život, přečetla jsem jich hromadu, k některým se opakovaně vracím pro dobrou náladu nebo uklidnění mysli. Na " čtvrtky" si samozřejmě pamatuji, také jsem byla řadu let v Klubu čtenářů. Teď se musím ve čtení trochu omezovat kvůli očím. Knihy si už nekupuji, nemám na ně místo, ale půjčuji si je od dcery a zetě. Přečetla jsem několik velmi tlustých tzv. amerických bestselerů, ale nijak zvláštˇmne nenadchly, více by bylo, kdyby měly o polovinu méně stránek. Bývají zbytečně rozvláčné, asi jsou autoři hodnoceni počtem stran. Ztotožňuji se s paní Komínovou ve výběru námětů.
Hana Rypáčková
Myslím, že virtuální kavárna je dobrý počin a snad ji může navštívit kdokoli, kdo poukáže na dobrou knihu. O knihách si nejvíc povídám s vnoučaty. Zajímá mě, co čtou...Ať žije virtuální kavárna.
Eva Komínová
Paní Věro, čtení je mojí největší a celoživotní zálibou, jako bývalá knihovnice jsem to tak trochu měla i v popisu práce. Moc ráda také vzpomínám na knižní čtvrtky. V současné době je trh zavalen spoustou titulů, ale nemohu říci, že všecko je ke čtení a v knihovně, kam stále chodím, si někdy ani nevyberu to, co by mi opravdu sedlo. Vždycky se mi spíš líbily romány, které měly určitou sdělnou hodnotu. Když byl děj zasazen do určité doby nebo místa nebo komunity. To by bylo na dlouhé povídání... Teď mám jednu takovou rozečtenou, zatím se mi líbí.Garth Stein: Záblesk světla. (staré rodinné sídlo obklopené tajemstvím předků)
Naděžda Špásová
Věro, čtení je opravdu bohulibý koníček. Byla jsem knihomol, teď už je to trochu horší, i když si stále v KK knihy kupujeme.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.