Kavárna U přečtené knihy: Všecky krásy světa od Jaroslava Seiferta

Kavárna U přečtené knihy: Všecky krásy světa od Jaroslava Seiferta

29. 9. 2016

Úryvky:

V Paříži je krásně, i když prší. Natož když je pěkně. Tehdy byl navoněný letní den. Hledali jsme Rue Séguier, když se před námi vyhoupla z auta překrásná mladá žena. Byla jak vystřižená z Colletina románu. Závoj jí oči neskrýval a na zápěstí zvonilo zlato náramků. Přechvěla se kolem nás v obláčcích vůně…… (vzpomíná J.Seifert po padesáti letech) a pokračuje….

Sbohem Paříži. Už nikdy nebudeš tak krásná. Když jsme se vrátili do Prahy, bylo nám asi dvacet pět let a měli jsme v očích nadšení. A touhy! Škoda jen, že jsme si tehdy jen málo uvědomovali přítomnost svého štěstí. Žel, to se pozná, až je už všechno pryč. (Jak prostě a poeticky dovedl tenhle úžasný člověk vyjádřit prostou životní pravdu.)

Podobných ukázek z knížky Všecky krásy světa bych mohla tady vypsat nespočet. Když Seifert v určité době totality nemohl vydávat, dal se alespoň do sepisování vzpomínek z jeho života. Kniha vyšla už několikrát, ale pokaždé byla brzy rozebrána. Já vlastním bohužel vydání z roku 1982, které se trochu liší od vydání porevolučního. Ale to tak nevadí. Jsem vtažena do doby předválečné, do příběhů tehdy mladé, nám známé, umělecké generace.  

Kdykoliv dočtu nějaký román a nemám před spaním kam oči položit, otevřu knihu Včecky krásy světa kdekoliv a nikdy nezklame. Čte se jako jeho myšlenky „A je to k smíchu, neboť všecky věci jsou na světě krásné…

Trochu jsem se rozpovídala, protože Jaroslava Seiferta miluju už od té doby, co mi maminka v dětství recitovala jeho verše ze stejnojmenné knížky. Vždycky přitom plakala, zvláště v pasážích vzpomínajících na maminku. Já se přidávala, i když tenkrát jsem to tak trochu nechápala.

Mimořádného básníka, který kdysi pronesl –Ale poezie-medový měsíc kape sladké šťávy do kalichů květin, jsem chtěla připomenout nejen, ale i, protože koncem září uplynulo sto patnáct let od jeho narození.

 

 

knihy
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%