Kavárna U přečtené knihy: Všecky krásy světa od Jaroslava Seiferta

Kavárna U přečtené knihy: Všecky krásy světa od Jaroslava Seiferta

29. 9. 2016

Úryvky:

V Paříži je krásně, i když prší. Natož když je pěkně. Tehdy byl navoněný letní den. Hledali jsme Rue Séguier, když se před námi vyhoupla z auta překrásná mladá žena. Byla jak vystřižená z Colletina románu. Závoj jí oči neskrýval a na zápěstí zvonilo zlato náramků. Přechvěla se kolem nás v obláčcích vůně…… (vzpomíná J.Seifert po padesáti letech) a pokračuje….

Sbohem Paříži. Už nikdy nebudeš tak krásná. Když jsme se vrátili do Prahy, bylo nám asi dvacet pět let a měli jsme v očích nadšení. A touhy! Škoda jen, že jsme si tehdy jen málo uvědomovali přítomnost svého štěstí. Žel, to se pozná, až je už všechno pryč. (Jak prostě a poeticky dovedl tenhle úžasný člověk vyjádřit prostou životní pravdu.)

Podobných ukázek z knížky Všecky krásy světa bych mohla tady vypsat nespočet. Když Seifert v určité době totality nemohl vydávat, dal se alespoň do sepisování vzpomínek z jeho života. Kniha vyšla už několikrát, ale pokaždé byla brzy rozebrána. Já vlastním bohužel vydání z roku 1982, které se trochu liší od vydání porevolučního. Ale to tak nevadí. Jsem vtažena do doby předválečné, do příběhů tehdy mladé, nám známé, umělecké generace.  

Kdykoliv dočtu nějaký román a nemám před spaním kam oči položit, otevřu knihu Včecky krásy světa kdekoliv a nikdy nezklame. Čte se jako jeho myšlenky „A je to k smíchu, neboť všecky věci jsou na světě krásné…

Trochu jsem se rozpovídala, protože Jaroslava Seiferta miluju už od té doby, co mi maminka v dětství recitovala jeho verše ze stejnojmenné knížky. Vždycky přitom plakala, zvláště v pasážích vzpomínajících na maminku. Já se přidávala, i když tenkrát jsem to tak trochu nechápala.

Mimořádného básníka, který kdysi pronesl –Ale poezie-medový měsíc kape sladké šťávy do kalichů květin, jsem chtěla připomenout nejen, ale i, protože koncem září uplynulo sto patnáct let od jeho narození.

 

 

knihy
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Valachovičová
Děkuji za hezký článek - vzpomněla jsem na dobu dávno minulou, kdy jsem vedla v Berouně Klub Betty a jako druhou besedu jsem zorganizovala setkání s názvem "Vítáme jaro s J.Seifertem" - přítomna byla i jeho dcera. ♥
Ilona Erika Kolář
Dříve mi dílo J. Seiferta nic neříkalo, jeho raná proletářská poezie ve mě nastartovala nechuť se zajímat více o jeho tvorbu. Postupně se mi začaly líbit jeho překlady, hlavně prokletých básníků a znovu jsem se začala zajímat o jeho díla a teď patří mezi mé oblíbené básníky.
Drahomíra Stínilová
Myslím, že vedle Prahy miloval také JS velice Paříž. A myslím, že mnohé z nás, i když patriotů, Paříž také okouzluje.
Věra Kynčlová
Vážená paní Stínilová, děkuji Vám srdečně za připomenutí Jaroslava Seiferta. Napsala jste to krásně a já jsem nelenila, vytáhla jsem z knihovny jednu z jeho knih básní a znovu jsem si pročítala jeho vzpomínkové verše o Paříži. A moje vzpomínky se přenesly pár let zpět, kdy jsem navštívila Paříž poprvé, byl zatažený den, mrholilo, já v jedné ruce deštník a v druhé mapu města, stála jsem na nábřeží a přes řeku fascinovaně hleděla na chrám Notre-Dame, cítila jsem tu magičnost místa, jen slov se nedostávalo. Nábřeží Bukinistů se svými stánky, náměstí Bastilly, Louvre. To vše podle mapy pěkně po svých, tehdy ještě nohy nebolely. Příště jsem vzala dcery a byly jsme okouzleny všechny tři. A jenom malá připomínka na to, jak Seifert miloval svou vlast a kousek veršů hodících se k jeho jubileu: ,Neděle byla koncem září, nevěřils ani kalendáři, když modro měl jsi nad hlavou. Jenom když rděl se potom západ, ten ironický verš mě napad s ozvěnou svojí krvavou. Děkuji.
Libor Farský
Hezoučké připomenutí.
Drahomíra Stínilová
Jsem ráda, že na tomhle portálu je tolik příznivců Jaroslava Seiferta a obdivovatelů jeho poetického jazyka.Ještě jsem zapomněla dodat, že je jediným českým držitelem Nobelovy ceny za literaturu a jedním z prvních signatářů Charty 77. Díky .
Eva Komínová
Když jsem v mládí četla jeho básně, nepřemýšlela jsem o tom kdo nebo jak nám ho předkládá. Prostě jsem ho vnímala srdcem.
Hana Rypáčková
Už ta fotka mě pěkně naladí...Mám sbírku básní pod nočním stolkem už víc jak deset let ! Máš pravdu Zuzko...Zprofanovali ho.
Zdenka Jírová
Také jsem četla jeho básně Mamince a dodnes se mi líbí. Miluji jeho báseň Hora Říp, která je v současnosti aktuálnější než kdykoliv předtím.
Zuzana Pivcová
V mládí nám byl Jaroslav Seifert předkládán trochu jednostranně, jeho skutečnou šíři a hloubku jsem pochopila mnohem později. Díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%