To je príma, být tak trochu starý
Ilustrační foto: ingimage.com

To je príma, být tak trochu starý

15. 8. 2020

Já vím, že stáří znamená úbytek sil a možností, zdravotní problémy, nedostatek peněz v peněžence a lidí kolem stolu. Že se můžeme bát toho či onoho a litovat, co jsme udělali anebo naopak neudělali atd. atd. Tak se na to podívejme z té lepší stránky. 

Nemusíme pracovat. Dostáváme důchod. Ovšemže je mnohem menší, než bychom si představovali, ale zase – je pravidelný. Stamiliony lidí na celém světě by si o tom mohly jen nechat zdát.

Nemusíme se strachovat o své malé děti. Jsou už velké, dospělé. Ovšemže nám na nich stále a bytostně záleží, avšak už je nesháníme, když je tři minuty nevidíme, a nemusíme dávat úzkostlivý pozor, když se chystají přejít ulici.

Nemusíme si dávat pozor na každé slovo. Ovšemže žijeme ve svobodné společnosti, a když na náměstí řeknu třeba, že politik XY je paroháč, tak se lidé jen útrpně usmějí a do vězení nejdu. To není tak špatné, mít svobodu. A to jsme navíc ve stáří osvobozeni od tlaku toho sebevědomého ňoumy (=nadřízeného) i samotného pracovního kolektivu, jsme prostě ještě o něco svobodnější než dříve.

Nemusíme pořád šetřit čas, můžeme se věnovat svým zálibám. Znám jednu seniorku, Jiřinku, a ta – bubnuje! Prostě si sedne za bicí soupravu v „dívčí“ kapele (ostatní jsou o generaci až dvě mladší) a už to frčí. … A my všichni – cestujeme, čteme knihy, luštíme sudoku a křížovky, popíjíme kafíčka, čučíme na bednu, chodíme na procházky, houpáme vnoučata na kolenou, pěstujeme mrkev a ředkvičky, stavíme modely – a ano, někteří se oddáváme erotickým hrám (jiným než ve dvaceti, ale copak se na ně těšíme méně?).

Jen cynici říkávají:

- Budeš víc číst, ale na konci stránky nebudeš vědět, o co na ní šlo.
- Obouvací lžíci budeš potřebovat metr dlouhou.
- Budeš mít moře zkušeností, ale žádné posluchače.
- Budeš mít moře času, ale žádný nápad, co s ním.
- Posadíš-li se někam na lavičku, aby ses kochal přírodou, usneš.
- Začnou ti říkat "pamětník" právě v době, kdy začneš zapomínat.
- Budeš mít brýle na blízko, na dálku, na šířku, bifokální, trifokální, multifokální a pak jedny s jednou nožičkou, kterými budeš konečně vidět.
- Strávíš hodně času v posteli - nikoliv kvůli odpočinku nebo radovánkám, ale protože se nebudeš moci zvednout.

Já bych si teda přál - kromě zdraví a dostatku vzduchu k dýchání a peněz k utrácení - určitě aspoň dobrou mysl a abych neztrácel svůj humor a svou tvořivost (mám-li je vůbec).

aktivní senioři stárnutí
Hodnocení:
(5 b. / 29 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.