To je príma, být tak trochu starý
Ilustrační foto: ingimage.com

To je príma, být tak trochu starý

15. 8. 2020

Já vím, že stáří znamená úbytek sil a možností, zdravotní problémy, nedostatek peněz v peněžence a lidí kolem stolu. Že se můžeme bát toho či onoho a litovat, co jsme udělali anebo naopak neudělali atd. atd. Tak se na to podívejme z té lepší stránky. 

Nemusíme pracovat. Dostáváme důchod. Ovšemže je mnohem menší, než bychom si představovali, ale zase – je pravidelný. Stamiliony lidí na celém světě by si o tom mohly jen nechat zdát.

Nemusíme se strachovat o své malé děti. Jsou už velké, dospělé. Ovšemže nám na nich stále a bytostně záleží, avšak už je nesháníme, když je tři minuty nevidíme, a nemusíme dávat úzkostlivý pozor, když se chystají přejít ulici.

Nemusíme si dávat pozor na každé slovo. Ovšemže žijeme ve svobodné společnosti, a když na náměstí řeknu třeba, že politik XY je paroháč, tak se lidé jen útrpně usmějí a do vězení nejdu. To není tak špatné, mít svobodu. A to jsme navíc ve stáří osvobozeni od tlaku toho sebevědomého ňoumy (=nadřízeného) i samotného pracovního kolektivu, jsme prostě ještě o něco svobodnější než dříve.

Nemusíme pořád šetřit čas, můžeme se věnovat svým zálibám. Znám jednu seniorku, Jiřinku, a ta – bubnuje! Prostě si sedne za bicí soupravu v „dívčí“ kapele (ostatní jsou o generaci až dvě mladší) a už to frčí. … A my všichni – cestujeme, čteme knihy, luštíme sudoku a křížovky, popíjíme kafíčka, čučíme na bednu, chodíme na procházky, houpáme vnoučata na kolenou, pěstujeme mrkev a ředkvičky, stavíme modely – a ano, někteří se oddáváme erotickým hrám (jiným než ve dvaceti, ale copak se na ně těšíme méně?).

Jen cynici říkávají:

- Budeš víc číst, ale na konci stránky nebudeš vědět, o co na ní šlo.
- Obouvací lžíci budeš potřebovat metr dlouhou.
- Budeš mít moře zkušeností, ale žádné posluchače.
- Budeš mít moře času, ale žádný nápad, co s ním.
- Posadíš-li se někam na lavičku, aby ses kochal přírodou, usneš.
- Začnou ti říkat "pamětník" právě v době, kdy začneš zapomínat.
- Budeš mít brýle na blízko, na dálku, na šířku, bifokální, trifokální, multifokální a pak jedny s jednou nožičkou, kterými budeš konečně vidět.
- Strávíš hodně času v posteli - nikoliv kvůli odpočinku nebo radovánkám, ale protože se nebudeš moci zvednout.

Já bych si teda přál - kromě zdraví a dostatku vzduchu k dýchání a peněz k utrácení - určitě aspoň dobrou mysl a abych neztrácel svůj humor a svou tvořivost (mám-li je vůbec).

aktivní senioři stárnutí
Hodnocení:
(5 b. / 29 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Oldřich Čepelka
Nevěděl jsem, že tu probíhá nějaká recyklace. Od i60 jsem odpočíval, až teď mne někdo upozornil.
Hana Rypáčková
Myslím si, že pokud nás nic nebolí, vplujeme do stáří nepozorovaně. Nic moc se nemění. Naopak nás renta potěší. Až s neduhy , které nás omezují, si věk uvědomíme.
Marta Badalcová
Tak vlastně ani nevím jestli jsem stará,kdy to tedy začíná?
Eva Kopecká
Ano...když už jsme staří,koukejme na to pozitivně. Ono nám stejně nic jiného nezbývá.....a spolu s panem Horničkem si říkejme.....ŽIVOT ZAČÍNÁ, KDYŽ CHCÍPNE PRS A DĚTI VYPADNOU Z DOMU.....
Jan Zelenka
Myslím, že pan Hahn, můj příspěvek nepochopil. Zapomněl jsem to slovo -blbej- dát do uvozovek. Vstupujeme do života s ještě nepopsaným CV a teprve život nás formuje do nějaké podoby až do věku důchodového. Klidně bych to bral znovu i se všemi možnými chybami. Zase bych to "nějak dal".
Martina Růžičková
Vtipný a optimistický článek, díky :-).
Olga Škopánová
Já bych si přála, aby se společnost nedívala na seniory jako na přítěž, která svými důchody vysává státní rozpočet, ale jako na plnohodnotnou součást společnosti. Ale to chci asi mnoho.
Mirek Hahn
Jsem si u tohoto článku uvědomil, že mi ta recyklace a zmrtvýchvstání textů úplně nevyhovuje, nějak to přijímám s rozpaky. Nová vlna reakcí a komentářů po letech mi připadá jako podivnost... Nicméně zdravím Oldřicha, doufám, že je v pořádku, už jsem na něj tady řadu měsíců nenarazil. Příspěvek Jana Zelenky mi připoměl to časté dilema - mladej a blbej versus starej (a možná chytrej ale není to jistý, takže třeba taky blbej). "Mladej a blbej" bych nebral... netoužím opakovat stejné chyby znovu (ani v tom gardu, že si to neuvědomuji). Taky ze stáří nejsem nijak nadšený ale přijímám s povděkem přirozené plynutí času. Nějak to dáme :-)
Soňa Prachfeldová
Prima, uniklo mi to kdysi, každý stárneme jak umíme a po svém. Ti cynici, kdysi toto obíhalo na mailu .
Jan Zelenka
O stáří jsem toho už napsal fůru, jak glos, tak i básní, ale nedá se říct, že bych z něj byl nějak zvlášť nadšený. Psal jsem o něj vždy v určité nadsázce. je mi jasné, že pokud se chci dožít vysokého věku, musím zestárnout. Přiznám se však, že bych bral spíše být blbej, ale mladej.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.