Fotoreportáž: Ach, ta Milada
FOTO: Naděžda Špásová

Fotoreportáž: Ach, ta Milada

3. 10. 2016

Je neděle 25.9.2016, příroda se trochu zbláznila a místo podzimu je stále ještě horké léto a určitě by byla škoda toho nevyžít. Proto jsme po kávičce sebraly naše pejsky a s dcerou jsme vyrazily na nedaleké jezero Milada. Už jsem se o něm určitě zmiňovala, ale ještě jsem o něm nepsala. Je to od nás co by kamenem dohodil a je pro nedělní procházky přímo stvořené. Je otevřené od jara 2015 a koupání tam není špatné.

Jen tak pro informaci podám trochu technických údajů, které jsou samozřejmě z internetu. Jezero Milada je zatopený, původně hlubinný hnědouhelný důl, kterému kdysi musely ustoupit vesnice Hrbovice, Tuchomyšl a Viklice. Má rozlohu přes 252 ha, průměrná hloubka je 15,5 m a max. hloubka je 24,7 m. Délka Milady je 3,2 km a šířka 0,7 km. Napouštění jámy začalo v r. 2001 a ukončeno bylo v r. 2010. Otevřeno pro veřejnost bylo na jaře 2015 a od té doby slouží k rekreaci. Jsou zde vybudovány cyklotrasy kolem jezera a sloužící samozřejmě  i pro pěší vycházky. Zatím je okolí osazováno stromky a probíhají zde další rekultivační práce.

Byli jsme se tam loni koupat. Musím říct, že voda byla kupodivu čistá, mně tam vadí drobný kámen, který pokrývá i dno. Bohužel tam zatím není nikde stín, takže při vysoké teplotě vzduchu se není kam schovat. No a v neposlední řadě tam je trochu víc tmavo, vzhledem k tomu, že se nic neplatí, proto se doporučuje neopouštět bez dozoru své svršky.

I přes určité nedostatky stojí Milada za návštěvu. Procházka kolem jezera je opravdu moc pěkná.  Kamenné náspy, vedoucí do vody, oddělují mělčí část od té hluboké a musím říct, že mě při pohledu do té tmavé hlubiny docela mrazilo. Labutě se tam rychle zabydlely a chrání si své teritorium  hlasitým hrozivým sykotem. Zvláště jim vadí psi, ale lidi z vody ženou také. Mezi fotky jsem dala i pár z loňska, protože se mi nepodařilo díky slunci vyfotit celou plochu jezera, ale to určitě nikomu vadit nebude. Pro případné zájemce jsou bližší info na netu. Přeji krásný zážitek a příjemné prožití podzimu.    

cestování fotografování
Hodnocení:
(4.8 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%