Fotoreportáž: Ach, ta Milada
FOTO: Naděžda Špásová

Fotoreportáž: Ach, ta Milada

3. 10. 2016

Je neděle 25.9.2016, příroda se trochu zbláznila a místo podzimu je stále ještě horké léto a určitě by byla škoda toho nevyžít. Proto jsme po kávičce sebraly naše pejsky a s dcerou jsme vyrazily na nedaleké jezero Milada. Už jsem se o něm určitě zmiňovala, ale ještě jsem o něm nepsala. Je to od nás co by kamenem dohodil a je pro nedělní procházky přímo stvořené. Je otevřené od jara 2015 a koupání tam není špatné.

Jen tak pro informaci podám trochu technických údajů, které jsou samozřejmě z internetu. Jezero Milada je zatopený, původně hlubinný hnědouhelný důl, kterému kdysi musely ustoupit vesnice Hrbovice, Tuchomyšl a Viklice. Má rozlohu přes 252 ha, průměrná hloubka je 15,5 m a max. hloubka je 24,7 m. Délka Milady je 3,2 km a šířka 0,7 km. Napouštění jámy začalo v r. 2001 a ukončeno bylo v r. 2010. Otevřeno pro veřejnost bylo na jaře 2015 a od té doby slouží k rekreaci. Jsou zde vybudovány cyklotrasy kolem jezera a sloužící samozřejmě  i pro pěší vycházky. Zatím je okolí osazováno stromky a probíhají zde další rekultivační práce.

Byli jsme se tam loni koupat. Musím říct, že voda byla kupodivu čistá, mně tam vadí drobný kámen, který pokrývá i dno. Bohužel tam zatím není nikde stín, takže při vysoké teplotě vzduchu se není kam schovat. No a v neposlední řadě tam je trochu víc tmavo, vzhledem k tomu, že se nic neplatí, proto se doporučuje neopouštět bez dozoru své svršky.

I přes určité nedostatky stojí Milada za návštěvu. Procházka kolem jezera je opravdu moc pěkná.  Kamenné náspy, vedoucí do vody, oddělují mělčí část od té hluboké a musím říct, že mě při pohledu do té tmavé hlubiny docela mrazilo. Labutě se tam rychle zabydlely a chrání si své teritorium  hlasitým hrozivým sykotem. Zvláště jim vadí psi, ale lidi z vody ženou také. Mezi fotky jsem dala i pár z loňska, protože se mi nepodařilo díky slunci vyfotit celou plochu jezera, ale to určitě nikomu vadit nebude. Pro případné zájemce jsou bližší info na netu. Přeji krásný zážitek a příjemné prožití podzimu.    

cestování fotografování
Hodnocení:
(4.8 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Valachovičová
Krásné obrázky, poutavý článek, díky. Já jsem skoro neplavec, voda není můj živel, ale pro vodomilce asi úžasné.
Naděžda Špásová
MM, tohle je realita. Až na pár fotek, všechno je foceno 25.9.16. Není to tam vůbec špatné, procházka je opravdu moc pěkná.
Marie Magdalena Klosová
Krásné fotky.Realita je,zdá se, o něco méně zdařilá.Škoda! mm
Alena Vávrová
Pěkné místo - vodu já mohu - a fotky jako vždy též bezva - jako bych tam byla. Díky, Naďo.
Naděžda Špásová
Všem moc děkuji za příspěvky.
Helena Votíková
Hezké místo. Koukám, že mám v poznávání severu mezery. :-)
Libor Farský
Hezké místečko, ale s tou výsadbou zeleně má Alča pravdu, někdo zaspal, já bych tam bez stínu také nevydržel. Mimochodem, Naděnko, ještě nikdy jsem neviděl ani agresivní labutě :-)
Alena Tollarová
Informace o napouštění Milady jsem průběžně sledovala. Někdy to vypadá, že něco co trvá hodně dlouho, nikdy nebude hotovo a pak přijde překvapení, že se zadařilo. To se týká i Milady. Je dobře, když se tímto způsobem rekultivuje krajina. Napadá mě, že kdyby tam v roce 2001 vysadili nějaké stromy, mohl tam dneska být i nějaký ten stín. Nebo aspoň stínek. Aspoň tedy já nedokážu ležet na slunci, proto koupání tam pro mě není. Ale za procházku by Milada určitě stála.
Lidmila Nejedlá
Hezké, Naďo. Proč se jezero jmenuje Milada? Jmenoval se tak i původní hlubinný důl? Hezké fotky.
Eva Komínová
Pěkný článek i fotky. Tyto končiny neznám, dík za info.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.