Špacírka se skauty
FOTO: Marie Novotná

Špacírka se skauty

5. 10. 2016

Rok s rokem se sešel a máme tu již 7.Jeníkovu špacírku.

Letošní byla v duchu skautů. Sluníčko nám přálo, a tak u rodného domu malíře Jana Zrzavého, kde špacírka začínala, se sešlo víc jak 200 lidí. Překvapením byly skautské šátky s logem špacírky a Skautské stopy. Úvodní slovo, básničky a písničky žáků zdejší školy a pak už jen skautský trubač odstartoval pochod.

A. B. Svojsík, zakladatel českého skautu založil ve Vorlovských lesích u Loskot pod Lipnicí nad Sázavou skautský tábor v r. 1912. V roce 1916 se zde sešel s Jiřím Wolkerem. V úvodníku z tábornického deníku Jiřího Wolkera 1916 se píše: "Jsem znaven a zemdlen tak, že jsem si vyčítal, že jsem sem jel, až slzy mi vstoupily do očí. Nedivil jsem se bratřím, kteří po obědě ve staně hlasitě naříkali a volali po domově.“ Však o pět dnů později napsal: "Ruce mám rozervány, pořezány a odřeny. Černý jsem od pryskyřice a mechu. Hlavu však mám jasnou a myšlenky čisté, jako voda v potoce, kolem tábora tekoucího. Doma tomu bylo opačně.“

Vedoucí skautů velmi ochotně odpovídal na zvídavé otázky o skautském zakladateli, o cestách, kterými prošli dávní i dnešní skauti, o knihách a pamětích, posbíraných od žijících pamětníků z okolí zdejšího tábora.

Pořadatelé se skauty připravili program kolem Wolkerova pomníku. Soutěže pro malé i velké. Skok do dálky, hod do dálky, skok do výšky a každý si mohl vyzkoušet přečíst zprávu psanou morseovkou. Aby nebyl úkol velmi lehký, ve zprávě byla -úmyslně-chyba. U potůčku na malém plácku bylo připraveno občerstvení, ohniště a buřtíky i nezbytné cukroví. Letos se znakem skautů-lilií.

Počasí nám přálo, a tak krásný den ještě umocnili muzikanti s trempskou hudbou. Vše mezi stromy, sluníčkem nad hlavami a dobrou náladou všech.

Zdatní turisté šlapali pěšky a pro "nepěšáky" a děti byl přistaven autobus na zpáteční cestu. Závěrečné posezení u sokolovny s dobrým gulášem a k poslechu na závěr zahrála dechová  kapela  Heligonkáři.

Nezbývá než poděkovat všem za krásně prožitý den se skauty a těšit se na další ročník špacírky.

Omlouvám se, ale fotky jsou nahrávané hromadně a zase opačně. Děkuji za pochopení. Já to nechápu.

 

 

cestování turistika
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.