Špacírka se skauty
FOTO: Marie Novotná

Špacírka se skauty

5. 10. 2016

Rok s rokem se sešel a máme tu již 7.Jeníkovu špacírku.

Letošní byla v duchu skautů. Sluníčko nám přálo, a tak u rodného domu malíře Jana Zrzavého, kde špacírka začínala, se sešlo víc jak 200 lidí. Překvapením byly skautské šátky s logem špacírky a Skautské stopy. Úvodní slovo, básničky a písničky žáků zdejší školy a pak už jen skautský trubač odstartoval pochod.

A. B. Svojsík, zakladatel českého skautu založil ve Vorlovských lesích u Loskot pod Lipnicí nad Sázavou skautský tábor v r. 1912. V roce 1916 se zde sešel s Jiřím Wolkerem. V úvodníku z tábornického deníku Jiřího Wolkera 1916 se píše: "Jsem znaven a zemdlen tak, že jsem si vyčítal, že jsem sem jel, až slzy mi vstoupily do očí. Nedivil jsem se bratřím, kteří po obědě ve staně hlasitě naříkali a volali po domově.“ Však o pět dnů později napsal: "Ruce mám rozervány, pořezány a odřeny. Černý jsem od pryskyřice a mechu. Hlavu však mám jasnou a myšlenky čisté, jako voda v potoce, kolem tábora tekoucího. Doma tomu bylo opačně.“

Vedoucí skautů velmi ochotně odpovídal na zvídavé otázky o skautském zakladateli, o cestách, kterými prošli dávní i dnešní skauti, o knihách a pamětích, posbíraných od žijících pamětníků z okolí zdejšího tábora.

Pořadatelé se skauty připravili program kolem Wolkerova pomníku. Soutěže pro malé i velké. Skok do dálky, hod do dálky, skok do výšky a každý si mohl vyzkoušet přečíst zprávu psanou morseovkou. Aby nebyl úkol velmi lehký, ve zprávě byla -úmyslně-chyba. U potůčku na malém plácku bylo připraveno občerstvení, ohniště a buřtíky i nezbytné cukroví. Letos se znakem skautů-lilií.

Počasí nám přálo, a tak krásný den ještě umocnili muzikanti s trempskou hudbou. Vše mezi stromy, sluníčkem nad hlavami a dobrou náladou všech.

Zdatní turisté šlapali pěšky a pro "nepěšáky" a děti byl přistaven autobus na zpáteční cestu. Závěrečné posezení u sokolovny s dobrým gulášem a k poslechu na závěr zahrála dechová  kapela  Heligonkáři.

Nezbývá než poděkovat všem za krásně prožitý den se skauty a těšit se na další ročník špacírky.

Omlouvám se, ale fotky jsou nahrávané hromadně a zase opačně. Děkuji za pochopení. Já to nechápu.

 

 

cestování turistika
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Novotná
Děkuji všem.Ano,akce byla super.
Hana Rypáčková
Moc pěkné, Maruško. Taky máme starý tábor- pokračuje a my tam sedíme old. No je to milé. Věřím, že je to veliká sláva...
Věra Lišková
Pěkně popsaný a nafocený den se skauty. Moc se mi líbí.
Alena Tollarová
Maruško, to musela být pěkná akce a je fajn, že jsi o ní napsala i nafotila. Já mám totiž hned chuť jít zadělat na linecká kolečka.
Eva Balúchová
Tos tedy měla krásný výšlap.Krásná akce a ještě když k tomu vyšlo počasí,co víc si přát.
Naděžda Špásová
Maruško, je dobře, že se takové akce stále udržují. Setkání se známými, udělání něco pro zdraví, prostě paráda. Fotky taky pěkné. *****
Libor Farský
Maruško, hezké ...
Alena Vávrová
Maruško, jsi vážně dobrá! Je to moc pěkná akce.
Ladislav Vesecký
Moc hezké i fota.
Jaroslava Handlová
Líbí se mi, že Špacírka je každý rok pojata trochu jinak. I když jsem se letos nemohla zúčastnit, tak jsem se moc ráda prošla po stezce díky Tvé fotodokumentaci. Jen mne trochu mrzí, že jsem se opravdu také nemohla "olizovat" při té skvělé svačince a nepobyla opravdově s výbornými lidmi. Tak snad příště?!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%