Foto

Za špatné potraviny přichází
trest: pokuty Tescu a Aholdu

7. 8. 2012

Klamání a okrádání zákazníků v obchodních řetězcích nezůstane bez trestu. Konkrétně společnosti Tesco Stores a Ahold musí za prodej nekvalitních, falšovaných nebo takzvaně přebalených potravin zaplatit vysoké pokuty, které právě nabyly právní moci. Tesco má na základě verdiktu Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaplatit pokutu 750 tisíc korun. Ahold, který provozuje obchody Albert, pak 500 tisíc korun.

„Správní řízení s těmito společnostmi byla zahájena před začátkem tohoto roku. Nyní pokuty nabyly právní moci. Společnosti se mohou bránit už jen u soudu,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Letos bylo zahájeno 942 správních řízení, ve 13 z nich byla navržena pokuta vyšší než 500 tisíc korun, doplnil mluvčí. Za poslední rok byla udělena nejvyšší pokuta dva miliony korun.

Podle Kopřivy jsou pokuty významným nástrojem, jak regulovat jakost a bezpečnost. „Udělování pokut ale není cílem. Pokud se stejný prohřešek opakuje, následná pokuta jde výše,“ poznamenal.

Mezi nejčastější prohřešky obchodníků patří nahrazování základních složek potravin levnějšími, přičemž to není deklarováno na obalu, přebalování potravin či nedodržení hygienických požadavků v prodejnách.

obchodní řetězce potraviny
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.