Vítězem krajských voleb je Babišovo Hnutí ANO
Tmavě modré kraje: Hnutí ANO, oranžové: ČSSD, světle modrý: SLK, žlutý: KDU-ČSL

Vítězem krajských voleb je Babišovo Hnutí ANO

8. 10. 2016

Hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše s velkým náskokem zvítězilo v krasjkých volbách, když získalo nejvíce hlasů v devíti z celkem třinácti krajů. Naopak propadla ČSSD, která ovládla pouze dva kraje a oproti minulému volebnímu období tak ztratí 7 krajů. Ve volbách dále uspělo KDU-ČSL (Zlínský kraj) a Starostové pro Liberecký kraj.

Celkem získalo Hnutí ANO v krajských volbách přes 21 procent hlasů, ČSSD 15 procent, KSČM 10 procent a ODS 9 procent hlasů voličů. Propadla TOP09 Miroslava Kalouska, které dalo hlas přes 3 procenta voličů.

Výsledky voleb jsou však jen prvním krokem k vládnutí stran v jednotlivých krajích. Důležité budou nyní povolební vyjednávání, na základě kterých se budou sestavovat krajské koalice. Jak upozorňují politologové, například některé poražené strany se mohou v krajích semknout proti vítěznému Hnutí ANO. A tak skutečné vítěze voleb a hejtmany v jednotlivých krajích budeme znát až za několik týdnů.

Hnutí ANO bylo nejúspěšnější také v prvním kole senátních voleb. Do druhého kola postoupilo celkem 14 kandidátů Babišova hnutí, po osmi kandidátech budou mít ve druhém kole ČSSD a KDU-ČSL.

Co říkáte volebním výsledkům vy? A jste spokojeni, jak dopadly volby ve vašem kraji?

politika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.