Vítězem krajských voleb je Babišovo Hnutí ANO
Tmavě modré kraje: Hnutí ANO, oranžové: ČSSD, světle modrý: SLK, žlutý: KDU-ČSL

Vítězem krajských voleb je Babišovo Hnutí ANO

8. 10. 2016

Hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše s velkým náskokem zvítězilo v krasjkých volbách, když získalo nejvíce hlasů v devíti z celkem třinácti krajů. Naopak propadla ČSSD, která ovládla pouze dva kraje a oproti minulému volebnímu období tak ztratí 7 krajů. Ve volbách dále uspělo KDU-ČSL (Zlínský kraj) a Starostové pro Liberecký kraj.

Celkem získalo Hnutí ANO v krajských volbách přes 21 procent hlasů, ČSSD 15 procent, KSČM 10 procent a ODS 9 procent hlasů voličů. Propadla TOP09 Miroslava Kalouska, které dalo hlas přes 3 procenta voličů.

Výsledky voleb jsou však jen prvním krokem k vládnutí stran v jednotlivých krajích. Důležité budou nyní povolební vyjednávání, na základě kterých se budou sestavovat krajské koalice. Jak upozorňují politologové, například některé poražené strany se mohou v krajích semknout proti vítěznému Hnutí ANO. A tak skutečné vítěze voleb a hejtmany v jednotlivých krajích budeme znát až za několik týdnů.

Hnutí ANO bylo nejúspěšnější také v prvním kole senátních voleb. Do druhého kola postoupilo celkem 14 kandidátů Babišova hnutí, po osmi kandidátech budou mít ve druhém kole ČSSD a KDU-ČSL.

Co říkáte volebním výsledkům vy? A jste spokojeni, jak dopadly volby ve vašem kraji?

politika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ladislav Vesecký
Ať je Babiš jaký chce, hlavně že to konečně funguje. Ale ta prasárna od všech politických stran vůči vítězi,je neomluvitelné! Pro svůj prospěch se klidně scuknou pravice i levice. Ono těch politiků, co mají svatozář na hlavě je mnoho. Jen všichni vidí to zlé ze závisti jen na Babišovi. Čím více do něho budou bušit, tím líp. Za darmo reklama a vítěz i v parlamentních volbách!
Květoslava HOUDKOVÁ
Předvolební agitace, debaty atd. "spolykaly" velké peníze a lidi stejně k volbám nepřišli. Kolik užitečného by se však za ty prachy mohlo pořídit!? Odvolila jsem - volební komisi "pro radost", ale hned tak´, aby moje hlasy byly neplatné. Nevím, proč bych se ve věku přes 70 let ještě měla zabývat politikou - přes život jsem už vydržela hodně a svých "pár pátků" už také dovydržím.
Soňa Prachfeldová
Změna je život , mě jen mrzí, že třeba na vesnici se vůbec nedávaly letáky s programem ANO. Tak nevím, kromě všeobecných frází v novinách, co ANO slibuje. Strany se soustředí na velká města a venkov opomíjí a to je chyba !
Eva Balúchová
Jiří,tak takové informace se k nám nedostanou.My můžem pouze sledovat televizi,číst noviny,číst na internetu a pak si to nějak vyhodnotit. Ale nelíbí se mi,když už vyšel vítěz z voleb a ostatní strany,které nevyhrály,se ho snaží vytlačit.Nedivím se,že lidem se zdá zbytečné chodit k volbám.
Jiří Libánský
Kdysi můj kamarád Honza měl reklamní agenturu v jedné kancelářské budově na Smíchově. Takové lepší teskobaráky to byly. Na stejné chodbě naproti sídlila malá finančně a daňově poradenská firmička Svoboda - Snopková. Tak se znali, jak se tam všichni na chodbě potkávali, občas i na skleničku do protější kanceláře zašli. Povídá Ivo jednou: "Honzíku, potřeboval bych do novin nějaký poutavý inzerát. Nemohl by mi některý tvůj grafik něco vypotit? Udělám ti za to daňový přiznání. " "No Ivo, řeknu ti, to by mi bodlo. Já s tím tiskopisem každý rok dost bojuju". Ujednáno, vykonáno. Ale mezitím proběhly volby a z pana Svobody se stal významný politik. Můžu vám říct, že jsem řval smíchy, když mi Honza svým osobitým způsobem popisoval, co dělaly úřednice na finančním úřadě, když se tam objevil jako podnikatel, který měl daňové přiznání vyplněné vlastnoručně přímo samotným ministrem financí.
Jiří Libánský
Ano paní Kosťunová. Ivo Svoboda. To je přesně ten typ drobného zlodějíčka, který si v Libertě přišel na pár ušmudlaných miliónů a dostal po zásluze přes své nenechavé prsty. Babiš jede v miliardách a ničeho se bát nemusí. Občané mu bezmezně důvěřují.
ivana kosťunová
A co Ivo Svoboda ? Ministr financí v letech 1998-1999 ?
Jiří Libánský
On je trochu rozdíl, jestli si někdo v politice přijde na 10 milionů a kdykoliv na něj může něco něco prasknout a nebo někdo si přijde na 10 miliard a jako ministr financí se žádného postihu bát nemusí.
ivana kosťunová
A s tím zase souhlasím já - nemáme na výběr. Ostatně i to navýšení důchodu záleží na libovůli politiků, nikoliv na spravedlivější stanovení parametrů valorizace.
Libuše Křapová
Pane Libánský - a máme mezi politiky na výběr? Kdo z nich je tak poctivý, že odchází z vlády tak "chudý", jak do ní přišel?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.