Tolik roztomilých mláďat aneb Pondělí v pražské ZOO
FOTO: Zuzana Pivcová

Tolik roztomilých mláďat aneb Pondělí v pražské ZOO

11. 10. 2016

V rámci Sportovního dne, který se týká i nás, vojenských archivářů, a to i těch v seniorském věku, padlo tentokrát rozhodnutí navštívit pražskou ZOO. Ačkoliv jsme tam byla se sestrou na pozvání spolu s ostatními "adoptivními rodiči" zvířat předminulý víkend, rozhodně jsem se navržené návštěvě nebránila, naopak jsem byla všemi deseti pro. Přispělo k tomu relativně pěkné počasí, návštěvnicky klidný všední den a pak také avízovaná čerstvá zpráva o narození dalšího slůněte.

Mé počáteční obavy, že nejnovější přírůstek nejspíš neuvidím, se záhy rozplynuly. Asi jsem měla šťastný den. Viděla jsem nejen sloní miminko, narozené v pátek večer, ale i jeho půlročního kamaráda Maxe, který se pokoušel si s novorozencem hrát, mohla jsem pozorovat láskyplnou gorilí matku Shindu s vytouženým potomkem Ajabim, hrošíka Fandu, ale i malou žirafku, hrabáče, mravenečníka nebo tapíra čabrakového. Loňská i starší mláďata postupně odrůstají a někteří jedinci pak odcházejí do nových domovů.

Vím, že řada lidí nefandí zoologickým zahradám a uznává jen život na svobodě. Je však třeba říct, že pražská ZOO nemá žádná zvířata získaná odchytem ve volné přírodě, nepočítám-li několik původních, poměrně starých jedinců, jako je třeba nejstarší gorila Kamba, avšak i ta už před Prahou nežila volně, pouze ještě pochází z africké přírody. Většinu zvířat, pokud už nejsou přímo zde narozena, získala zahrada výměnou od jiných evropských zoologických zahrad, výjimečně darem od některých exotických panovníků.

A je to právě pražská ZOO, která už kdysi před lety zachránila díky svému chovu koně Przewalského, kteří byli mezitím v přírodě vyhubeni. Ve stejném duchu pokračuje však i dnes, kdy se jí daří navracet některé jedince z ohrožených druhů zpět do volné přírody.

Dnešní ZOO už má zcela jiný ráz než kdysi a troufám si říct, že se v ní zvířatům žije dobře. Nové výběhy a pavilony si kladou za cíl přizpůsobit své podmínky co nejvíce přirozenému prostředí svých obyvatel. Tytam jsou doby utiskovaných zvířat, hlavně šelem, chodících vystresovaně sem a tam kolem mříží.

Myslím, že o celkově dobrém žití v ZOO vypovídají právě i úspěchy s narozením mláďat těch druhů, o nichž se nám léta ani nesnilo. A sloni jsou právě jedním takovým skvělým příkladem.

Až budete mít příležitost, určitě se do pražské ZOO vydejte. Dobrou motivací pro vás bude jistě i akce Šťastné pondělí, kdy senioři platí snížené vstupné pouhých 50 Kč. A ti přes 70 dokonce už jen symbolickou 1 Kč. Když jsem asi v půl 2 opouštěla zahradu, ukazovalo elektronické počitadlo přes 1900 návštěvníků. V létě o víkendu jich někdy bývá hodně přes 20 tisíc. Přidáte se k nim?

Můj příběh ZOO
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.