Tolik roztomilých mláďat aneb Pondělí v pražské ZOO
FOTO: Zuzana Pivcová

Tolik roztomilých mláďat aneb Pondělí v pražské ZOO

11. 10. 2016

V rámci Sportovního dne, který se týká i nás, vojenských archivářů, a to i těch v seniorském věku, padlo tentokrát rozhodnutí navštívit pražskou ZOO. Ačkoliv jsme tam byla se sestrou na pozvání spolu s ostatními "adoptivními rodiči" zvířat předminulý víkend, rozhodně jsem se navržené návštěvě nebránila, naopak jsem byla všemi deseti pro. Přispělo k tomu relativně pěkné počasí, návštěvnicky klidný všední den a pak také avízovaná čerstvá zpráva o narození dalšího slůněte.

Mé počáteční obavy, že nejnovější přírůstek nejspíš neuvidím, se záhy rozplynuly. Asi jsem měla šťastný den. Viděla jsem nejen sloní miminko, narozené v pátek večer, ale i jeho půlročního kamaráda Maxe, který se pokoušel si s novorozencem hrát, mohla jsem pozorovat láskyplnou gorilí matku Shindu s vytouženým potomkem Ajabim, hrošíka Fandu, ale i malou žirafku, hrabáče, mravenečníka nebo tapíra čabrakového. Loňská i starší mláďata postupně odrůstají a někteří jedinci pak odcházejí do nových domovů.

Vím, že řada lidí nefandí zoologickým zahradám a uznává jen život na svobodě. Je však třeba říct, že pražská ZOO nemá žádná zvířata získaná odchytem ve volné přírodě, nepočítám-li několik původních, poměrně starých jedinců, jako je třeba nejstarší gorila Kamba, avšak i ta už před Prahou nežila volně, pouze ještě pochází z africké přírody. Většinu zvířat, pokud už nejsou přímo zde narozena, získala zahrada výměnou od jiných evropských zoologických zahrad, výjimečně darem od některých exotických panovníků.

A je to právě pražská ZOO, která už kdysi před lety zachránila díky svému chovu koně Przewalského, kteří byli mezitím v přírodě vyhubeni. Ve stejném duchu pokračuje však i dnes, kdy se jí daří navracet některé jedince z ohrožených druhů zpět do volné přírody.

Dnešní ZOO už má zcela jiný ráz než kdysi a troufám si říct, že se v ní zvířatům žije dobře. Nové výběhy a pavilony si kladou za cíl přizpůsobit své podmínky co nejvíce přirozenému prostředí svých obyvatel. Tytam jsou doby utiskovaných zvířat, hlavně šelem, chodících vystresovaně sem a tam kolem mříží.

Myslím, že o celkově dobrém žití v ZOO vypovídají právě i úspěchy s narozením mláďat těch druhů, o nichž se nám léta ani nesnilo. A sloni jsou právě jedním takovým skvělým příkladem.

Až budete mít příležitost, určitě se do pražské ZOO vydejte. Dobrou motivací pro vás bude jistě i akce Šťastné pondělí, kdy senioři platí snížené vstupné pouhých 50 Kč. A ti přes 70 dokonce už jen symbolickou 1 Kč. Když jsem asi v půl 2 opouštěla zahradu, ukazovalo elektronické počitadlo přes 1900 návštěvníků. V létě o víkendu jich někdy bývá hodně přes 20 tisíc. Přidáte se k nim?

Můj příběh ZOO
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květoslava HOUDKOVÁ
Milovníci zvířat (sděluji i na chat): Dnes = od 12.00 hod. sledujte na ČT 1 pořad "Magazín z metropole" = bude věnován ZOO Praha !! Letos má ZOO rekord v počtu narozených/vylíhlých mláďat - určitě budou některá v pořadu představena - přejme všem hezký a zdravý růst.
Marcela Pivcová
Zuzko, zvířátka ze ZOO by Ti mohla poděkovat, jak jsi to o nich krásně a pravdivě napsala.Život zvířat v pražské zoo, péče o ně a prostředí vůbec, si zaslouží jen kladné hodnocení.
Eva Krausová
Zuzanka ještěrka...To se povedlo. V ZOO by mne bavilo i pracovat. Už vícekrát jsem pražské ZOO chtěla navštívit, snad někdy najdu někoho, kdo bude chtít tento zážitek sdílet se mnou. Slůňata jsou super. Hlavně, že jste si to Zuzko užila.
Marie Magdalena Klosová
Zuzko,s tou ještěrkou jako byste si z oka vypadly :) ZOO mám ráda už od dětství,v 10 letech jsem chtěla být ředitelkou pražské ZOO.Psala jsem si o tom s jejím ředitelem panem Veselovským :) Pak mi tento úmysl "překazilo" studium francouzštiny a zvířátka "spadla z lopatky".Ale do ZOO pravidelně chodím.My v Ostravě máme taky moc pěknou.Doporučuji,Jani a ostatní krajané.mm
Jaroslava Handlová
Pozorování zvířat mám ve velké oblibě. Nemotornost mláďat je tak roztomilá! Jejich snaha učit se (i některé další činnosti)by mohly být dobrým příkladem i mnohým lidem. Úsilí zaměstnanců ZOO je obdivuhodné a vstřícnost k seniorům příkladná. Zuzko, dík za zajímavý článeček, moc se mi líbí i popis u fotky dvou želv. Já plánuji oslavit své jubileum mj. právě návštěvou pražské ZOO dne 19. prosince. Přidá se ještě někdo v uvedený den?
Ilona Erika Kolář
Nejsem zastáncem zoologickým zahrad, ale velké, kam patří pražská ZOO, mi celkem nevadí. Nejraději mám gorilí rodinu, snad proto, že jsem on-line sledovala, jak postupně vznikala díky projektu odhalení. Kamery se teď přesunuly ke slonům, což také vůbec není špatné. Pana Bobka mám v přátelích, takže neustále se dovídám nějaké novinky. Těší mě, když se dostaneme zprávu, jak si úspěšně vedou v mongolské přírodě naše koně Przewalského a nebo novinky o naší první narozené gorilce Moje a jejím mláděti. Jen tak mimohodem, díky Moje se mi totálně zprotivil populista Okamura, který neustále proti ní a pražské ZOO brojil. Např. krititoval, že je s ní zacházeno jako s celebritou a že se veze zvláštním letadlem do španělského Cabarnea nebo že děti že pomáhají zoologické zahradě, atd. Škoda, že se víc nepíše o Bikiře, docela by mě zajímalo, jak si vede. Slůňata jsou skvělá. vždy alespoň jednou za den se nazapomenu na sloníky podívat.
Květoslava HOUDKOVÁ
Protože už mám = kdykoliv vstup za 1,- a rozsah ZOO bych při jedné návštěvě nezvládla, jezdím tam vždy na 3x: Horní část - střední a nakonec dolní část, kterou vždy dovrším odpočinkovým posezením u goril. Z Kostelce dojedu do ZOO za 1 hod., celkem 3,- za vstupy = nejsem unavená !
Helena Votíková
Sloní miminko je nádherné...
Libor Farský
Prima, Zuzko. Upozorňuji na internetovou ČT, kde běží seriál Ze Zoo do Zoo.
Marie Novotná
Díky za pozvání.Je moc milé pozorovat mláďata.Nejsou všechna ZOO stejná a Ty jsi nás pozvala do té krásnější.Nevěděla jsem,že KAŽDÉ pondělí.Ještě se mi moc líbila v Olomouci-před lety.Ta poslední ještěrka je nej......

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...