Nejstarší muž je z Náchoda,
na Vánoce mu bude 106 let

Nejstarší muž je z Náchoda,
na Vánoce mu bude 106 let

13. 12. 2011

Nejstarší muž žijící v České republice se jmenuje Karel Kašpárek, bydlí v náchodském domově důchodců a krátce před Vánocemi – 21.12. – oslaví 106. narozeniny. V hradeckém kraji žije i druhá nejstarší obyvatelka země, stosedmiletá Marie Fišerová z Hořic.

Karel Kašpárek celý život pracoval jako truhlář a vychoval jednoho syna. „I přes svůj vysoký věk stále projevuje velký zájem o dění kolem sebe, dokáže i zavzpomínat na dětství a poutavě vyprávět o časech Rakouska - Uherska či první republiky. Jeho receptem na dlouhověkost je dobrosrdečnost a životní optimismus,“ uvedl mluvčí hradeckého kraje Jiří Hošna. „Během svého pobytu v našem zařízení si získal velkou oblibu u ostatních klientů pro svou veselou, družnou povahu a neutuchající ochotu pomáhat,“ podotkl ředitel domova důchodců Václav Voltr.

Marie Fišerová z Hořic na Jičínsku se 107 let dožila 28. listopadu. Patří jí primát nejstaršího člověka narozeného na území Česka a mluvícího česky. Vůbec nejstarší obyvatelka republiky Evangelie Čarasová z Dívčího Hradu na Bruntálsku původně pochází z Řecka. Narodila se v únoru 1904, Řecko opustila za občanské války v roce 1948. Česky se nikdy nenaučila.

Podle České správy sociálního zabezpečení žilo letos v září v Česku 625 sto a víceletých seniorů. Nejstarším člověkem na světě je Američanka Besse Cooperová z Georgie. Narodila se 26. srpna 1896 a letos tak oslavila 115. narozeniny.

oslava věk
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.