Výlov rybníku Milavý
FOTO: Hana Rypáčková

Výlov rybníku Milavý

5. 11. 2016

K podzimu patří v našem kraji výlovy rybníků. Nečekaně jsem spolužákovi s porouchaným autem vyhověla a odvezla nás kousek za město k rekreačnímu rybníku Milavý. Je při cestě do Batné, takže ho vídám často. Jezdívali jsme tam stanovat s dětmi a ryby se tam prohánějí spolu se surfaři a plavci. Jednou jsme po dešti, který tehdy hojně chemicky hnojená pole spláchl do vody, zažili hromadný úhyn ryb. Kamarád je rybář, a tak jsem měla slíbené dravé ryby, které jsou úzký profil při výlovech.

Výlov začal v pondělí, už měsíc se rybník strojil, postupně vypouštěl, a tak v při naší úterní návštěvě byla sháňka omezená plotem a podložní sítě položené. Odtok vody se kontroloval, aby měly ryby dost kyslíku a nehynuly. Přijeli jsme po prvním zátahu a čekali na druhý, ve kterém se nejprve odloví dravé ryby, které jsou na nedostatek vzduchu v lovišti háklivé. A candáta nebo štiku jsem chtěla. Auta odvážela ryby do sádek v Blatné, doprodávali  se poslední kapři a rybáří se chystali na další zátah. Na loďkách i po pás v bahně se rozdávala síť nevod, nadháněči plácali do vody a naháněli ryby nad siť. V jedné chvíli se sítě zvedly a zjádřily - zmenšovaly prostor loviště. Za zvuku dechovky rybáři saky /podběráky na dlouhých bidlech / lovili candáty, štiky a další choulostivé ryby. Kapři nejsou na nedostatek vzduchu hákliví, a tak se to v lovišti vařilo jejich tmavými hřbety i bílými břichy. Přesto jim hadicí čeřili  vodu. Velké rybníky se loví v místě výpustě mechanickým keserem rovnou do aut a míří do sádek. Zároveň se na pásech třídí zbylé ryby do přistavených kádí a jsou určeny hlavně k přímému prodeji. Malé rybníky jsou závislé jen na dřině rybářů a jejich pomocníků. Mnohdy nemají pevnou hráz ani přístupovou cestu pro těžkou techniku.

Zrovna v úterý bylo tak nevlídno, pršelo od rána a teprve v poledne vítr rozehnal mraky a vysvitlo nesměle slunce. Rybáři byli zmrzlí. Včera prý se v neoprenových oblecích pekli na slunci. Výlov si žádá příjemné podzimní počasí, které poslední dobou není. Výlovy jsou zpožděné právě kvůli moc teplému babímu létu a potrvají až do konce listopadu.

Trochu jsem se snažila přiblížit úterní výlov na Milavách - jak se u nás říká. Rybník má 62 ha, placený  sportovní rybolov je povolen jen omezeně. Je tam autokemp, chaty a rekreační budovy. Dokonce ještě teď v listopadu spousta obydlených karavanů.

 

cestování fotografování
Hodnocení:
(4.6 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%