Výlov rybníku Milavý
FOTO: Hana Rypáčková

Výlov rybníku Milavý

5. 11. 2016

K podzimu patří v našem kraji výlovy rybníků. Nečekaně jsem spolužákovi s porouchaným autem vyhověla a odvezla nás kousek za město k rekreačnímu rybníku Milavý. Je při cestě do Batné, takže ho vídám často. Jezdívali jsme tam stanovat s dětmi a ryby se tam prohánějí spolu se surfaři a plavci. Jednou jsme po dešti, který tehdy hojně chemicky hnojená pole spláchl do vody, zažili hromadný úhyn ryb. Kamarád je rybář, a tak jsem měla slíbené dravé ryby, které jsou úzký profil při výlovech.

Výlov začal v pondělí, už měsíc se rybník strojil, postupně vypouštěl, a tak v při naší úterní návštěvě byla sháňka omezená plotem a podložní sítě položené. Odtok vody se kontroloval, aby měly ryby dost kyslíku a nehynuly. Přijeli jsme po prvním zátahu a čekali na druhý, ve kterém se nejprve odloví dravé ryby, které jsou na nedostatek vzduchu v lovišti háklivé. A candáta nebo štiku jsem chtěla. Auta odvážela ryby do sádek v Blatné, doprodávali  se poslední kapři a rybáří se chystali na další zátah. Na loďkách i po pás v bahně se rozdávala síť nevod, nadháněči plácali do vody a naháněli ryby nad siť. V jedné chvíli se sítě zvedly a zjádřily - zmenšovaly prostor loviště. Za zvuku dechovky rybáři saky /podběráky na dlouhých bidlech / lovili candáty, štiky a další choulostivé ryby. Kapři nejsou na nedostatek vzduchu hákliví, a tak se to v lovišti vařilo jejich tmavými hřbety i bílými břichy. Přesto jim hadicí čeřili  vodu. Velké rybníky se loví v místě výpustě mechanickým keserem rovnou do aut a míří do sádek. Zároveň se na pásech třídí zbylé ryby do přistavených kádí a jsou určeny hlavně k přímému prodeji. Malé rybníky jsou závislé jen na dřině rybářů a jejich pomocníků. Mnohdy nemají pevnou hráz ani přístupovou cestu pro těžkou techniku.

Zrovna v úterý bylo tak nevlídno, pršelo od rána a teprve v poledne vítr rozehnal mraky a vysvitlo nesměle slunce. Rybáři byli zmrzlí. Včera prý se v neoprenových oblecích pekli na slunci. Výlov si žádá příjemné podzimní počasí, které poslední dobou není. Výlovy jsou zpožděné právě kvůli moc teplému babímu létu a potrvají až do konce listopadu.

Trochu jsem se snažila přiblížit úterní výlov na Milavách - jak se u nás říká. Rybník má 62 ha, placený  sportovní rybolov je povolen jen omezeně. Je tam autokemp, chaty a rekreační budovy. Dokonce ještě teď v listopadu spousta obydlených karavanů.

 

cestování fotografování
Hodnocení:
(4.6 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Haničko, Ty jsi ale šikulka! Prozraď mi, prosím, z čeho jsi se naučila vyrobit takové krásné časosběrné video a dokonce s hudební kulisou. Nebo je na to nutný nějaký kurz či škola?
Hana Rypáčková
Byla ten den dost hrozné počasí, já nerada řídím v marastu, nevidím dobře přes stěrače. Ale přesto se to vydařilo , získala jsem jednoho candáta a jednu štiku díky spolužákovi Kájovi, který mi v CEV vedl rybářský a akvaristický kroužek. V poledne docela i vítr mraky rozehnal. Trvalo to mezi zátahy dlouho, seděla jsem v hospůdce , kde se vyvářely dobroty na čaji a vždycky vyběhla fotit. Prsty tedy mrzly...Díky všem za slovíčka.
Eva Balúchová
Hani,každý rok jezdíme na výlov,ale nikdy jsem výlov neviděla tak pěkně jako na tvém videu.My většinou už přijedeme pozdě a mě hlavně zajímají pochoutky z ryb,kterých u nás bývá hodně.Takže díky za tvé video.
Květuše Pinkasová
... a už zase neumím hvězdičkovat - chci dát 5 ***** !!! Květa
Květuše Pinkasová
... nic hezčího už jsem dnes snad ani nemohla zhlédnout ... zítra si pouštím Hanko znovu ... nádhera ... děkuji *****
Zuzana Pivcová
To je asi doslova obřad. Vzpomínám na své rané mládí, kdy byly blízké výlovy na Hluboké. Díky, Hanko!
Naděžda Špásová
Hanko, výlovy jsou určitě moc zajímavé. Vždycky obdivuju tvojí prezentaci fotek. A dočkala ses té štiky? *****
Dana Kolářová
Děkuji za pěknou a zajímavou podívanou.
Karel Hyndrák
To je děsně zajímavý článek. Video je technicky dokonalé. Celé je to SUPER MOGUL S HVĚZDIČKOU. Pět hvězdiček je málo. Při třídění ryb jsem si vzpomněl na film "Planeta opic".

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.