Poděkování za cukroví aneb Vánoce budou za chviličku
Ilustrační foto: Pixabay

Poděkování za cukroví aneb Vánoce budou za chviličku

8. 12. 2022

Za pár týdnů tady máme Vánoce, a tak jsem se dala do plánování, co upéct a co nakoupit. Do půl hodinky to zmáknu levou zadní. Však to nedělám poprvé. Začetla jsem se tedy do receptů a čas plynul, protože staré hlavě jen tak neporučíš. Myslí si sama v podivných kličkách.

Hele, vanilkové rohlíčky. Co jsem se s nimi v mládí natrápila! Všichni nosili do práce úžasné kousky, co se na jazyku jen rozplývaly, jen ty moje - darmo mluvit. Byly děsné. Až mi přinesla dva recepty Květa. Hodila mi je na stůl a pronesla: "Rohlíčky pro úplně dementní hospodyňky. Zkus je upéct a uvidíš, že se ti podaří." Jiné už nepeču a jsou nej.

Ořechové kuličky! No, ty jsou jedna báseň. Napsala mi je paní Bartoňková ze Starého Lískovce. Na zahradě pěstovala opuncie a nechávala je tam i přes zimu. Byly nádherné a nikdy jí nezmrzly. Jo, teplá Morava. A mocca oválky - ty mám od Mirky Strouhalky. Smíšek holka. Byla elektrikářka, v práci lezla po elektrických sloupech, doma se starala o maminku, sama vychovávala dcerku a pořád byla v dobré náladě. Na chatě vydržela hrát karty až do božího rána a pořád vyhrávala.

Vánočka od tety Emy. V neděli nám nosívala různé zákusky, vždycky tvrdé, zdrcnuté, nepoživatelné. Na její pečivo se fakt hodila slova z písničky Vánoce přicházejí: „Naše teta peče léta na Vánoce vánočku, nereptáme, aspoň máme něco pro kočku“. Jedině vánočku uměla vynikající. V sedmdesáti letech se podruhé vdala a po roce se zase rozvedla. Vysvětlila nám, že manžel je sice moc fajn, ale třebaže už má také přes sedmdesát, stále na ní vyžaduje plnění manželských povinností, s čímž před svatbou nepočítala. Padali jsme smíchem.

A takhle to šlo recept za receptem. Čas ubíhal a já vzpomínala. Co budu péct, doteď nevím, seznam potravin nemám, ale všem žijícím dárkyním receptů určitě napíšu krátké poděkování za dobroučké cukroví a těm, co už tady nejsou, aspoň zapálím svíčku.

Můj příběh Vánoce
Hodnocení:
(5.1 b. / 35 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.