Pojďte se se mnou podívat na výstavu betlémů do Strakonic
FOTO: autorka

Pojďte se se mnou podívat na výstavu betlémů do Strakonic

25. 11. 2016

Prkénka z jeslí přinesl do Říma papež Liberius, kde je vystavil v chrámu Santa Maria Maggiore. Roku 1223 František z Assissi oživil půlnoční mši v jeskyni u vesnice Greccio jesličkami s oslem a volem. U nás byl první betlém v roce 1560 v jezuitském kostele v Praze.

Když Marie Terezie a Josef II zakázali vystavování betlémů v kostelích, přesunuly se obrázky narození Ježíše do domácností. Vznikaly lidové betlémy. Zvláště na venkově a v podhůří tvořili lidoví řezbáři svatou rodinku a často se ve výjevech vítání Ježíše objevovali prostí venkované, mlynáři a kováři a jiné obyčejné postavičky, nejen králové s družinou. Podomácky vyrobené betlémy z papíru, vosku, hlíny, těsta, krajek a korálků zdobí mnohé domácnosti. Jistě máte také  zděděné památeční betlémy po rodičích. My je rozdali dětem a máme radost, že mají pod stromečkem své místo. A ten nejmenší jsme si nechali.

Již tradičně se vánoční výstava koná v nejstarší části hradu v kapitulní síni a přilehlém ambitu. Původně tato část sloužila jako modlitebna a po dostavbě kostela jako špitál. Zbytky nástěnné malby zobrazují působení Ježíše Krista. Dnes je její dokonalá akustika využívaná k pořádání koncertů, výstav, přednášek a jiných kulturních akcí. Ambit sloužil k rozjímání členů řádu maltézkých rytířů, byl ostaním lidem nepřístupný.

Dochovaná je původní gotická žebrová klenba na sloupech chodby. Ze zapůjčených betlémů vyčnívá v průčelí umístěný pohyblivý betlém pana Františka Malého. Od svých dětských let obdivuji tekoucí vodu, klapající mlým, kývajícího oslíka a střídání noci a dne. To rozsvěcování lamp a ranní svítání mě nejvíc fascinovalo. Letošní výstava o betlémech odhalila šikovnost a tvořivost nejen starých sbírek našich předků, ale nové nápady současníků. K vidění jsou titěrné postavičky v lískovém oříšku, makovicích, v lahvích a betlémy z paličkované krajky, vyšívané i rybími šupinami, perníkové, hliněné a drátkované. Samé nápadité kuriozity. V ambitu jsou stromečky ozdobené dětmi z mateřských a základních škol ručně vytvořenými ozdobami.

Výstava zpestří adventní čas, kdy se na nádvoří hradu budou prohánět čerti a oživí trhy s ukázkami lidových řemesel. 

 

cestování fotografování
Hodnocení:
(4.7 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%