Naše tipy na prosinec
Co prozrazují optické klamy o lidské mysli? FOTO: vida.cz

Naše tipy na prosinec

29. 11. 2016

V Brně mají Klamárium
Podivný název skrývá pozoruhodnou výstavu, která je otevřena v brněnském zábavním centru VIDA! Pořádá jí Psychologický ústav Akademie věd ČR a představuje přes třicet optických klamů. Zkrátka, má nás upozornit na to, jak snadné je ošálit lidské smysly a proč tomu tak je. Akcí budou nadšeni návštěvníci všeho věku, protože se při ní dospělí mění v trpaslíky, kulička se kutálí do kopce a mizí věci, které jste před chvílí na vlastní oči viděli. Návštěvníci výstavy mají pocit, že se procházejí na laně nad mrakodrapy a prožívají další situace, na které se jen tak nezapomíná. Bližší informace se dají najít na stránkách centra www.vida.cz.

Vychází vzpomínky Mariky Gombitové
Zpěvačka Marika Gombitová má šedesát let a u té příležitosti vychází kniha s názvem Úlomky vzpomínek. Tato dáma se na veřejnosti příliš neobjevuje a už vůbec se nesvěřuje se svým soukromím. Poté, co po autohavárii zůstala na vozíku, její život vypadal jako na houpačce. Prošla si obdobím depresí a pocitu, že nemá smysl tady být, ale nakonec se ke zpěvu vždy na nějakou tu chvíli vrátila. A pak se zase stáhla do ústraní. Kniha vznikla tak, že nakonec několik svých tajemství a vzpomínek svěřila novináři Miroslavu Graclíkovi. Tak uvidíme, zda bude její vyprávění stejně silné, jako jsou její písničky.

V Ostravě budou zpívat hvězdy
Kdo má rád populární hudbu, má příležitost se pobavit 6. prosince od 19 hodin v ostravské multifunkční hale Gong. Proběhne tam akce s názvem Vánoční hvězdy 2016. Jde o  setkání různých interpretů pod taktovkou moderátora a baviče Vladimíra  Hrona. Ten letos oslavil padesátku a k ní si nadělil tento pořad, který obsahuje padesát písní, které byly pro jeho život zásadní. Jedná se o klasické i populární skladby, vesměs takové, které se líbí všem. Vystupuje s ním Severočeská filharmonie Teplice, dětský sbor Carmína, zpěvačka Ilona Csáková a další kvalitní muzikanti.

V Třinci se předvede Gabriela Beňačková
Možnost vidět jednu z nejúspěšnějších operních pěvkyň mají obyvatelé a návštěvníci Třince a to už 3.12. od 18 hodin v divadelním sále společnosti Trisia. Vystoupí s dalším vysoce ceněným operním pěvcem, Jakubem Pustinou. Jedná se o adventní koncert, který má diváky naladit do té pravé předvánoční atmosféry.

Vychází nejlepší švédská autorka
Spisovatelka Kerstin Ekmanová má pověst nejlepší švédské autorky současnosti. Zda nejde jen o marketingové lákadlo teď máme možnost posoudit, vychází její román s názvem Poslední pramen. Ten pojednává o životě lidí ve vesnici s názvem Černá Voda, do kterého zasáhne válka. Jde o román napínavý, ale zároveň popisující běžný život v drsné severské přírodě. Takže to může být pěkný vánoční dárek pro všechny milovníky současné literatury.

Kniha pro milovníky historie
Na své si mohou přijít i ti, kteří dávají přednost historickým románům. Vyšel další z dílny jednoho z nejoblíbenějších současných českých představitelů tohoto žánru, Františka Niedla. Jmenuje se Růže a lev a volně navazuje na předchozí čtenářsky velmi úspěšný historický román Rytíři z Vřesova. Takže to je další tip, při čem můžeme trávit dlouhé zimní večery.

Budou Vánoční trhy
Ty jsou každoročně plánovány ve většině měst, tak jen stačí trochu zapátrat a vybrat si návštěvu těch, které slibují co nejvíce vánoční atmosféru. Dobrou zprávou je, že v posledních letech si už pořadatelé ve většině měst uvědomili, že lidé od vánočních trhů nečekají nevzhledné boudy s podřadnými hadry přivezenými z Číny. Všimli jste si toho, že čím dál častěji města dohlížejí na to, aby stánky byly dřevěné a zboží v nich nějakým způsobem souviselo s tradičním pojetím českých Vánoc? Tak podpořme svou návštěvou právě takové a na místa, která si Vánoce pletou s tržištěm laciných věcí, zapomeňme.

Na závěr to nejdůležitější
Vypusťme hned na začátku prosince ze svých slovníků výrazy: shánět, stíhat, řešit… Ostatně, všimli jste si čím dál více používaného spojení z jedné reklamy, které zní: Už máte vyřešeny dárky? Kdo to kdy viděl, že se dárky řeší? Dárky se přece mají kupovat z lásky, proto, že někomu chceme udělat radost, ne? Spojení řešit dárky patří do kategorie fuj a rozhodně si ho nepouštějme do své slovní zásoby. Tak letos v prosinci nic neřešme, ale prostě si ten pěkný čas užívejme.

naše tipy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.