Naše tipy na prosinec
Co prozrazují optické klamy o lidské mysli? FOTO: vida.cz

Naše tipy na prosinec

29. 11. 2016

V Brně mají Klamárium
Podivný název skrývá pozoruhodnou výstavu, která je otevřena v brněnském zábavním centru VIDA! Pořádá jí Psychologický ústav Akademie věd ČR a představuje přes třicet optických klamů. Zkrátka, má nás upozornit na to, jak snadné je ošálit lidské smysly a proč tomu tak je. Akcí budou nadšeni návštěvníci všeho věku, protože se při ní dospělí mění v trpaslíky, kulička se kutálí do kopce a mizí věci, které jste před chvílí na vlastní oči viděli. Návštěvníci výstavy mají pocit, že se procházejí na laně nad mrakodrapy a prožívají další situace, na které se jen tak nezapomíná. Bližší informace se dají najít na stránkách centra www.vida.cz.

Vychází vzpomínky Mariky Gombitové
Zpěvačka Marika Gombitová má šedesát let a u té příležitosti vychází kniha s názvem Úlomky vzpomínek. Tato dáma se na veřejnosti příliš neobjevuje a už vůbec se nesvěřuje se svým soukromím. Poté, co po autohavárii zůstala na vozíku, její život vypadal jako na houpačce. Prošla si obdobím depresí a pocitu, že nemá smysl tady být, ale nakonec se ke zpěvu vždy na nějakou tu chvíli vrátila. A pak se zase stáhla do ústraní. Kniha vznikla tak, že nakonec několik svých tajemství a vzpomínek svěřila novináři Miroslavu Graclíkovi. Tak uvidíme, zda bude její vyprávění stejně silné, jako jsou její písničky.

V Ostravě budou zpívat hvězdy
Kdo má rád populární hudbu, má příležitost se pobavit 6. prosince od 19 hodin v ostravské multifunkční hale Gong. Proběhne tam akce s názvem Vánoční hvězdy 2016. Jde o  setkání různých interpretů pod taktovkou moderátora a baviče Vladimíra  Hrona. Ten letos oslavil padesátku a k ní si nadělil tento pořad, který obsahuje padesát písní, které byly pro jeho život zásadní. Jedná se o klasické i populární skladby, vesměs takové, které se líbí všem. Vystupuje s ním Severočeská filharmonie Teplice, dětský sbor Carmína, zpěvačka Ilona Csáková a další kvalitní muzikanti.

V Třinci se předvede Gabriela Beňačková
Možnost vidět jednu z nejúspěšnějších operních pěvkyň mají obyvatelé a návštěvníci Třince a to už 3.12. od 18 hodin v divadelním sále společnosti Trisia. Vystoupí s dalším vysoce ceněným operním pěvcem, Jakubem Pustinou. Jedná se o adventní koncert, který má diváky naladit do té pravé předvánoční atmosféry.

Vychází nejlepší švédská autorka
Spisovatelka Kerstin Ekmanová má pověst nejlepší švédské autorky současnosti. Zda nejde jen o marketingové lákadlo teď máme možnost posoudit, vychází její román s názvem Poslední pramen. Ten pojednává o životě lidí ve vesnici s názvem Černá Voda, do kterého zasáhne válka. Jde o román napínavý, ale zároveň popisující běžný život v drsné severské přírodě. Takže to může být pěkný vánoční dárek pro všechny milovníky současné literatury.

Kniha pro milovníky historie
Na své si mohou přijít i ti, kteří dávají přednost historickým románům. Vyšel další z dílny jednoho z nejoblíbenějších současných českých představitelů tohoto žánru, Františka Niedla. Jmenuje se Růže a lev a volně navazuje na předchozí čtenářsky velmi úspěšný historický román Rytíři z Vřesova. Takže to je další tip, při čem můžeme trávit dlouhé zimní večery.

Budou Vánoční trhy
Ty jsou každoročně plánovány ve většině měst, tak jen stačí trochu zapátrat a vybrat si návštěvu těch, které slibují co nejvíce vánoční atmosféru. Dobrou zprávou je, že v posledních letech si už pořadatelé ve většině měst uvědomili, že lidé od vánočních trhů nečekají nevzhledné boudy s podřadnými hadry přivezenými z Číny. Všimli jste si toho, že čím dál častěji města dohlížejí na to, aby stánky byly dřevěné a zboží v nich nějakým způsobem souviselo s tradičním pojetím českých Vánoc? Tak podpořme svou návštěvou právě takové a na místa, která si Vánoce pletou s tržištěm laciných věcí, zapomeňme.

Na závěr to nejdůležitější
Vypusťme hned na začátku prosince ze svých slovníků výrazy: shánět, stíhat, řešit… Ostatně, všimli jste si čím dál více používaného spojení z jedné reklamy, které zní: Už máte vyřešeny dárky? Kdo to kdy viděl, že se dárky řeší? Dárky se přece mají kupovat z lásky, proto, že někomu chceme udělat radost, ne? Spojení řešit dárky patří do kategorie fuj a rozhodně si ho nepouštějme do své slovní zásoby. Tak letos v prosinci nic neřešme, ale prostě si ten pěkný čas užívejme.

naše tipy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Danuše Onderková
Ten závěr je opravdu nejkrásnější. Jenom mne mrzí, že se nedostanu na Vladimíra Hrona, mám ho moc ráda, je to opravdu skvělý bavič. Ale zdraví je přednější. Takže se i já připojuji k poklidnému prožití adventu celé redakci. Děláte pro nás toho opravdu hodně.
Eva Krausová
Nejvíc se mi líbí Na závěr to nejdůležitější... Takže i vám v redakci přeji klidné prožití adventu a blížících se svátků vánočních. A děkuji, že tu jste pro nás, vždyť i to je dárek pro seniory, dokonce celoroční...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.