Zážitek roku 2016: Kostol Svätého Juraja, Spišská Sobota
FOTO: autorka

Zážitek roku 2016: Kostol Svätého Juraja, Spišská Sobota

14. 12. 2016

Letos v červnu jsem se poprvé v životě dostala s kamarádkou do Vysokých Tater, do Nového Smokovce. Jelikož jsme dopředu věděly, že senioři z celé EU mohou na Slovensku jezdit vlakem zdarma, ale je k tomu zapotřebí legitimace, kterou v Čechách nevystavují, jenom na Slovensku, na kterémkoliv nádraží, tak jsme si s sebou vzaly fotografie na legitimaci a hned po příjezdu jsme šly na nádraží do Starého Smokovce. Bohužel, naše fotografie byly příliš velké, požadovali velikost 2 x 3 cm a ve Smokovci jsme se nemohly nechat vyfotografovat, není tam žádný Fotolab, tak jsme se rozjely do Popradu. Na nádraží jsme zašly do informací, kde jsme se dozvěděly vše potřebné, takže jsme pak vše zařídily. Ale! Byla tam velmi ochotná mladá dívka, která nám dala mapku Popradu a upozornila nás na Spišskou Sobotu, která je jeho součástí a je asi 15 minut pěšky od nádraží. Doporučila nám navštívit historické náměstí a Kostol Svätého Juraja, který je slovenskou chráněnou památkou. Byly jsme překvapené, že k němu ve městě nebyly žádné ukazatele, jinak jich tam byla spousta ke všemu možnému.

Udělaly jsme dobře, že jsme ji poslechly a vypravily se tam. Napřed nás uchvátilo náměstí, a když jsme vešly do kostela, tak nám spadla čelist nad tou krásou. Venkovský kostelík tak úžasný, tak úžasná atmosféra, jakoby se člověk ocitl ve svatém světě. Provedla nás tam starší paní, která měla úžasné znalosti a pečlivě nám vyložila nejen historii, ale i výjimečnost zobrazených symbolů, které jinde nejsou. První záznamy o kostele jsou z roku 1273, původně románský kostel, později přestavěn na gotický. Gotická část se zachovala do dneška, později k ní byla přistavěna barokní část. Vzhledem k bezpečnostním opatřením se v kostele nesmí fotografovat ani bez blesku, tak mám fotky jenom z venku. U kostela je zvlášť postavená zvonice, ve které je pokladna – vstupné není vysoké, asi 5EUR – a také památky na vzácné návštěvy. Paní průvodkyně nám říkala, že se tam jezdí dívat všichni diplomaté z cizích zemí na Slovensku a mnozí i z Čech. Nejvzácnější návštěvou byla určitě návštěva britské královny Alžběty II. dne 24. 10. 2008.

Samozřejmě jsme si také užily výlety do hor, na Štrbské pleso, do Tatranské Lomnice a další. Zvláště se mi líbilo v Tatranské Lomnici, množství parků a botanická zahrada. Smokovec je proti tomu plný projíždějících aut, a vzhledem k tomu, že jsme byly na lázeňském pobytu, tak jsme ve volných chvílích neměly moc příležitostí k procházkám. Botanická zahrada v Tatranské Lomnici ukazuje úžasný přehled horské květeny i ostatního rostlinstva. Plánujeme s kamarádkou, že se do Vysokých Tater ještě brzy vypravíme, ale do Tatranské Lomnice, ne do Smokovce. Doprava elektrickým vlakem je tam úžasná, vlaky se vždy sjedou ve Smokovci, lidé si i přestoupí, jak potřebují, a zase jedou vlaky dál. Legitimace nám platí nadále, buď do smrti, nebo do zrušení platnosti, pokud se úřady rozhodnou.

cestování Zážitek roku 2016
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%