Zážitek roku 2016: Kostol Svätého Juraja, Spišská Sobota
FOTO: autorka

Zážitek roku 2016: Kostol Svätého Juraja, Spišská Sobota

14. 12. 2016

Letos v červnu jsem se poprvé v životě dostala s kamarádkou do Vysokých Tater, do Nového Smokovce. Jelikož jsme dopředu věděly, že senioři z celé EU mohou na Slovensku jezdit vlakem zdarma, ale je k tomu zapotřebí legitimace, kterou v Čechách nevystavují, jenom na Slovensku, na kterémkoliv nádraží, tak jsme si s sebou vzaly fotografie na legitimaci a hned po příjezdu jsme šly na nádraží do Starého Smokovce. Bohužel, naše fotografie byly příliš velké, požadovali velikost 2 x 3 cm a ve Smokovci jsme se nemohly nechat vyfotografovat, není tam žádný Fotolab, tak jsme se rozjely do Popradu. Na nádraží jsme zašly do informací, kde jsme se dozvěděly vše potřebné, takže jsme pak vše zařídily. Ale! Byla tam velmi ochotná mladá dívka, která nám dala mapku Popradu a upozornila nás na Spišskou Sobotu, která je jeho součástí a je asi 15 minut pěšky od nádraží. Doporučila nám navštívit historické náměstí a Kostol Svätého Juraja, který je slovenskou chráněnou památkou. Byly jsme překvapené, že k němu ve městě nebyly žádné ukazatele, jinak jich tam byla spousta ke všemu možnému.

Udělaly jsme dobře, že jsme ji poslechly a vypravily se tam. Napřed nás uchvátilo náměstí, a když jsme vešly do kostela, tak nám spadla čelist nad tou krásou. Venkovský kostelík tak úžasný, tak úžasná atmosféra, jakoby se člověk ocitl ve svatém světě. Provedla nás tam starší paní, která měla úžasné znalosti a pečlivě nám vyložila nejen historii, ale i výjimečnost zobrazených symbolů, které jinde nejsou. První záznamy o kostele jsou z roku 1273, původně románský kostel, později přestavěn na gotický. Gotická část se zachovala do dneška, později k ní byla přistavěna barokní část. Vzhledem k bezpečnostním opatřením se v kostele nesmí fotografovat ani bez blesku, tak mám fotky jenom z venku. U kostela je zvlášť postavená zvonice, ve které je pokladna – vstupné není vysoké, asi 5EUR – a také památky na vzácné návštěvy. Paní průvodkyně nám říkala, že se tam jezdí dívat všichni diplomaté z cizích zemí na Slovensku a mnozí i z Čech. Nejvzácnější návštěvou byla určitě návštěva britské královny Alžběty II. dne 24. 10. 2008.

Samozřejmě jsme si také užily výlety do hor, na Štrbské pleso, do Tatranské Lomnice a další. Zvláště se mi líbilo v Tatranské Lomnici, množství parků a botanická zahrada. Smokovec je proti tomu plný projíždějících aut, a vzhledem k tomu, že jsme byly na lázeňském pobytu, tak jsme ve volných chvílích neměly moc příležitostí k procházkám. Botanická zahrada v Tatranské Lomnici ukazuje úžasný přehled horské květeny i ostatního rostlinstva. Plánujeme s kamarádkou, že se do Vysokých Tater ještě brzy vypravíme, ale do Tatranské Lomnice, ne do Smokovce. Doprava elektrickým vlakem je tam úžasná, vlaky se vždy sjedou ve Smokovci, lidé si i přestoupí, jak potřebují, a zase jedou vlaky dál. Legitimace nám platí nadále, buď do smrti, nebo do zrušení platnosti, pokud se úřady rozhodnou.

cestování Zážitek roku 2016
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Zajímavý zážitek i fota. Ráda jsem se "vrátila" na některá místa, které znám.
Hana Lancová
Ve Vysokých Tatrách jsme byli s rodinou několikrát, ale vždy jsme se soustředili na přírodní krásy a turistiku. Dobrý tip na naší další cestu. :-)))
Anna Čípová
Paní Jitko, zajímavé čtení i fotogalerie. Škoda, že nejsou u fotografií popisky.
Zdenka Jírová
Svým hezkým článkem jste mi připomněla mou návštěvu Tatranské Lomnice před 38 léty. Byla jsem tam srodinou na dovolené v Tatranských Matliároch a Tatry jsme podle možností dětí, procestovali. Později jsem byla v lázních Lúčky na léčení a tak jsem poznala i pohoří Choč, což je takové předhůří Nízkých Tater a je tam moc krásně. Jednou sem navštívila i Chopok a Nízké Tatry v zimě.Je tam moc krásně, ráda na to vzpomínám. A fotky máte také krásné.
Alena Tollarová
Člověk někdy nečekaně narazí na něco tak úžasného, že to v něm zanechá navždy příjemnou vzpomínku. Napadlo mě, že jsem před lety v Popradu měla silný zážitek, ale z úplně opačného konce. Měla jsem totiž tak silnou alergickou reakci, že mi zbytek dovolené zachránila tamní lékárna a od té doby jsem alergik tzv. "s papírem". O tom bych ale určitě nepsala, na rozdíl od Vašeho zážitku, který za to určitě stojí.
Marie Seitlová
Moc pěkně napsáno. Spišská Sobota je moc pěkná, historická část Popradu. Stojí za to ji navštívit a kostel nádhera. Byla jsem tam několikrát, ale to byl volně přístupný. Děkuji za připomenutí.
ivana kosťunová
Také se nám občas stane, že neplánovaně objevíme nějaký skvost při našich cestách . Vždy je to takové zpestření s příchutí dobrodružství. Mám to ráda.
Hana Rypáčková
Hezké...
Jitka Hašková
Děkuji za příspěvky. Fotky vnitřku kostela se dají najít na webu a stáhnout. To jsem si udělali pro svoji potřebu, ale samozřejmě to nepublikuji. Takže si to můžete vygůglovat a prohlédnout.
Jana Šenbergerová
Pěkný článek i fotky. A my tam nebyli, i když jsme měli průkazky v pořádku. :-(

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...