Kde se vzal marcipán?
Ilustrační foto: pixabay.com

Kde se vzal marcipán?

14. 12. 2016

Taky jste jako malí chtěli na každé oslavě zrovna ten kousek dortu s marcipánovou růžičkou? Pro mě to byla vždycky nejlepší věc na celém dortu. Dnes si ho můžeme vyrobit doma anebo běžně koupit v obchodě. Víte, z čeho se tato sladká dobrota vyrábí a jakou má historii? Pojďte si s námi udělat chuť.

S počátkem zámořských výprav a rozpukem obchodu s orientálním zboží začala Evropa v 15. století objevovat nové chutě. Na honosně prostřené tabule bohatých rodin se tak dostala jedinečná cukrovinka. Sladká hmota, která voněla po exotických oříšcích a cukru se brzy stala oblíbenou sladkostí. Jako první dovezly údajně marcipán na benátské trhy lodě z orientu. Postupně si ho oblíbil celý svět a nyní je nejen vyhledávanou pochoutkou, ale i oblíbenou cukrářskou surovinou.

Tajemství chuti
Marcipánová hmota má dvě základní suroviny: cukr a mandle. Většina receptů udává jejich poměr jedna ku jedné. Pokud se ale rozhodnete vyrobit si marcipán sami doma, nebojte se trochu cukru ubrat. Hmota bude dostatečně sladká i tak. Základem je mandle rozmixovat na co nejjemnější prášek a potom suroviny dobře spojit. Pro domácí výrobu se ke spojení nejčastěji využívá vaječný bílek. Pokud se vám do domácí výroby nechce a rozhodnete se marcipán koupit, pohlídejte si složení. Z českých výrobců se drží používání klasických surovin například čokoládovna Carla. Marcipánovou tyčinku vyrábí z pravých mandlí. Dnešní trh je ale bohužel plný i výrobců, kteří chuť drahých mandlí nahrazují levnějšími ořechovými jádry a přidaným aroma. Bez mandlí však marcipán nebude nikdy chutnat stejně jako kdysi.

Kouzlo mandlí
Mandle jsou luxusní zboží. Nepatří zrovna k levným potravinám a od toho se odvíjí i současná cena marcipánu. Pěstují se v mandloňových sadech v teplých středomořských oblastech. Jedinečnou podívanou si pro vás nachystají na přelomu února a března v období květu. Bílé závoje okvětních lístků s růžovým vyšíváním, do kterých se každoročně halí, jim vysloužily označení nejromantičtějších stromů na světě. V našich klimatických podmínkách se mandloně vyskytují v teplejších oblastech, kde se daří například vínu nebo meruňkám. V současnosti je asi nejznámější mandloňový sad v České republice, v jihomoravských Hustopečích asi 30 km jižně od Brna.

gastronomie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.