Hrátky s češtinou - páry
Ilustrační foto: pixabay.com

Hrátky s češtinou - páry

6. 1. 2017

Prosím, páry si představte ne jako páry ponožek či páry nad hrncem. Mám na mysli živé páry, konkrétně zvířecí. A jedna hrátka s češtinou může začít. 

Jistě budete souhlasit, že v češtině platí, že přidám-li k samci příponu  -ice, dostanu jeho samičku. Tak tady máme první páry:  slon-slonice, medvěd-medvědice, kos-kosice, osel-oslice, holub-holubice, čáp-čápice, pštros-pštrosice,  tygr-tygřice, pes-psice...a jéje už to začíná skřípat! A tyhle páry jsou úplně nejlepší! Had-hadice, beran-beranice, jelen-jelenice, lev-levice, krab-krabice, tučňák-tučnice...Co to, biologie dostává pěkně za zadek! Jistě i vy najdete další biologicky nevyvedené páry.

Tak půjdeme z druhé strany. Pakliže k samici přidáme příponu -ák, dostaneme jejího samečka. Labuť-labuťák, opice-opičák, myš-myšák, žába-žabák...ale asi ani tudy cesta nepovede, biologové už si rvou vlasy, když čtou:  želva-želvák, sova-sovák, husa-husák, žirafa-žirafák, lama-lamák, vydra-vydrák, štika-štikák, žížala-žížalák, kráva-kravák, koza-kozák, vrána-vraňák, slepice-slepičák, ovce-ovčák, krůta-kruťák, zebra-zebrák nebo žebrák?...jistě najdete další povedená zvířecí manželství.

A co teprve až se nám zvířátka začnou množit. Platí ve všech případech, že mládě dostaneme příponou -átko? Budou mít páry párátka? Pštrosa s pštrosicí a pštrosíčaty zná každé malé dítě. Slon se slonicí budou mít slůňátka, orel s orlicí orlátka, kočka s kocourem koťátka, koza s kozlem kůzlátka, medvěd s medvědicí medvíďátka, holub s holubicí holoubátka, opice s opičákem opičátka, zubr se zubřicí zubřátka, ježek s ježicí ježátka, slepice se slepičákem slepičátka, kapr s kapřicí kapřátka, vepř s vepřicí vepřátka, kůň s kůnicí kůňátka, kráva s kravákem kravátka nebo kravatky?...a ovce s ovčákem? Žeby Ovčáčka?

Tak si hrajme, milí přátelé, kdo si hraje, nezlobí!

Hrátky s češtinou
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.