Mrazivý víkend
Ilustrační foto: Anna Čípová

Mrazivý víkend

19. 1. 2017

Počasí o prvním letošním víkendu bylo na východní Moravě skutečně zimní. Sněhová pokrývka asi 10 cm, silný mráz /v noci -20 a přes den -12 stupňů/, jasno a krásně modrá obloha. Pro amatérské fotografy téměř ideální podmínky. V sobotu odpoledne jsme se toulali po pasekách v okolí Rožnova pod Radhoštěm a v neděli jsme uskutečnili výšlap na trase Stračka /Zašová/ – Randusky /Zubří/ – Stračka.

Rožnov pod Radhoštěm leží v malebném údolí řeky Rožnovská Bečva na úpatí památné hory Radhošť. Ve městě, kde žije necelých 17 tisíc obyvatel, se nachází Valašské dřevěné muzeum s Jurkovičovou rozhlednou, První pivní lázně a mnoho sportovních zařízení včetně golfového areálu. Turisté oceňují snadnou dostupnost Moravskoslezských Beskyd, Vsetínských a Veřovických vrchů a především krásnou valašskou krajinu.

V obci Zašová, která se nachází 8 km od Rožnova v podhůří Veřovických a Vsetínských vrchů, žije asi 3000 obyvatel. V širokém okolí je známá díky prameni Stračka s velmi kvalitní a stále studenou pitnou vodou. K prameni se váže následující pověst. Matka Boží zde zachránila zbloudilého rytíře tím, že ho dovedla ke studánce a ten nabyl nových sil. V blízkosti pramene je vysvěcená jeskyně se sochou Panny Marie a prostor je od roku 1895 poutním místem.

Randusky - oficiálně se jedná o ulici města Zubří. Ve skutečnosti jsou to paseky, na kterých vedle starých zemědělských usedlostí jsou i nová moderní stavení. Zubří je městem od roku 2002, leží tři km od Rožnova a žije zde přibližně 5,5 tisíc obyvatel. Město se proslavilo zuberskou výšivkou, pletením metel a házenkářským klubem.

Ve stručnosti jsem přiblížila místa našeho zimního putování. Snad z malé fotoreportáže bude patrné, že je na Valašsku krásně i v zimě. Nebojte se, určitě neprochladnete.

Beskydy cestování
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.