Senioři Univerzitního klubu Ostrava se vzdělávají v tradiční čínské medicíně
Foto: autor

Senioři Univerzitního klubu Ostrava se vzdělávají v tradiční čínské medicíně

9. 3. 2017

Univerzitní klub seniorů (UKS) při Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity si kromě dalšího vzdělávání ve Virtuální U3V organizuje i vlastní přednášky, besedy, exkurze aj. V pátek 20. ledna se uskutečnila velice zajímavá přednáška Mgr. Daniely Pilařové z TCM Academy s názvem Vztahy podle pěti elementů tradiční čínské medicíny.

Senioři UKS si pozvali do své domácí fakultní učebny OSU erudovanou lektorku Mgr. Danielu Pilařovou, která mj. bude přednášet v letošním 1. pololetí v půlročním cyklu pro širokou veřejnost na TCM Academy základům tradiční čínské medicíny (škola se nachází v centru Ostravy na Šubertově ulici v blízkosti známé Stodolní ulice). 
V úvodu své dvouhodinové přednášky seznámila 45 seniorů s teoretickými, filozofickými a duchovními východisky TCM (taoismus, jin - jang, pět elementů) a zdůraznila jim, že tradice východního léčebného systému v žádném případě nezpochybňuje obrovský přínos moderní medicíny pro zdraví, ale nabízí holistický přístup ke zdraví pacientů.
V další části přednášky se věnovala pěti elementům Oheň, Země, Kov, Voda, Dřevo, jejich cyklům a vazbám, jejich přiřazením k orgánům lidského těla a jednotlivým ročním obdobím s cílem, aby mohl každý posluchač těchto znalostí využívat ve svém životě.
Lektorka se soustředila především na využití 5 elementů na oblast vzájemných mezilidských vztahů, používala celou řadu praktických příkladů z manželského a rodinného života, včetně svého (matka, otec, dvě dcery), na kterých ukázala přímou závislost těchto vztahů na oněch pěti elementech.
V závěru přednášky si posluchači s lektorkou i zacvičili se zaměřením na ledviny, které patří spolu se slezinou k nejdůležitějším orgánům těla, které odpovídají za velkou řadu našich chorob. Posluchači byli nadšeni obsahem i metodikou přednášky Mgr. D. Pilařové a požádali ji, aby v přednáškách v rámci činnosti UKS pokračovala i v dalších tématech TCM.

vzdělávání
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%