Cena za samotu při cestování
Ilustrační foto: ingimage.com

Cena za samotu při cestování

24. 1. 2017

Je to častý problém single žijících lidí. Chtějí cestovat, ale nemají partnera, parťáka, příbuzného, který by jel s nimi. Takže složitě hledají hotely či studia, ve kterých by nemuseli platit příplatek za to, že neobsadí obvyklý dvoulůžkový pokoj.  

Zájemců o samostatné cestování je hodně, jenže byznys je v cestovním  ruchu tvrdý a každé neobsazené lůžko představuje pro majitele hotelu ztrátu. Ideální pro ně je naopak namačkat do pokoje rodinu s dětmi na takzvaných přistýlkách. S problémem sehnat ubytování pro jednoho se potýkají lidé, kteří cestují na vlastní pěst i i klienti cestovních kanceláří. Znají to ti, kteří chtějí jet k moři, na poznávací zájezdy do zahraničí i ti, kteří preferují dovolenou v Česku. Znají to senioři, kteří jsou sami, ale i mnoho lidí mladého či středního věku, kteří jsou rozvedení nebo prostě nemají partnera či kamaráda, se kterým by chtěli jet. Nebo zkrátka chtějí jet sami jen proto, že chtějí být sami. Odpočinout si, přemýšlet. Na tom, že někdo přece chce strávit týden sám v pěkném prostředí u moře nebo v horách by nemělo být nic divného. Bohužel, to za divné stále považováno je. Pocítil to snad každý, kdo se někdy pokusil zarezervovat si zájezd u cestovní kanceláře a ohlásil: Chci cestovat single, chci jednolůžkový pokoj, spočítejte mi, zda bych platil nějaký příplatek. Spočítali. A to byl často šok.     

Jednolůžkové pokoje? Vyprodáno!
Výsledkem je, že lidé mnohdy viní cestovní kanceláře z toho, že nabídku zájezdu pro single klienty mají mizivou nebo žádnou, ale zpravidla za to cestovky nemohou. Dobrá zpráva je, že se v tomto směru mnohé pomalu mění, ale je třeba v tom při plánování single dovolené takzvaně umět chodit.

„Jednolůžkové pokoje bez příplatků jsou z naší nabídky vždy pryč jako první,“ říká Petra Buchalová, obchodní ředitelka cestovní kanceláře Quality tours. „Určité procento klientů samostatné pokoje požaduje a pokaždé se jim snažíme vyjít vstříc. Bohužel, ne všude je to možné, ne vždy se dá s hoteliéry domluvit tak, aby klienti nemuseli doplácet vysoké částky za to, že pokoj obsadí jen jedna osoba. V některých případech jde o několikatisícové částky a to lidi od cestování odrazuje,“ vysvětluje.

Obecně platí, že španělští hoteliéři k možnosti ubytovávat single klienty moc nakloněni nejsou, více možností se dá najít v Itálii či v Řecku. „Snažíme se, aby klienti nebyli omezeni tím, že musí jet tam, kde je právě možné rezervovat si jednolůžkový pokoj a  vyjednáváme tak, abychom jim mohli nabídnout více možností,“ říká Petra Buchalová.    

Španělsko nebo Řecko?
Některé cestovní kanceláře už přímo na svých stránkách zveřejňují seznamy hotelů, v nichž se pobyt pro jednotlivce vyplatí.  I když slovo vyplatí je nutno brát s rezervou, často jde o místa, kde se platí aspoň minimální příplatek. Bohužel, někdy jde i o hotely v ne úplně překrásných místech. Na druhé straně se dají najít v nabídce českých cestovních kanceláří právě pro tento rok hotely s možností ubytování pro jednotlivce za slušné ceny, které jsou v místech velmi pěkných.

Dobrý systém, kdy si single zájemce může přímo na stránkách cestovní kanceláře při nezávazné rezervaci propočíst, kolik by ho pokoj pro jednoho stál, tedy zda něco a kolik zaplatí navíc, má například kancelář Viamare. Přímo při kliknutí na nezávaznou rezervaci se ukáže takzvaná cena za samotu, když do kolonky počet osob zadáme číslo 1. U některých ubytovacích kapacit nás kolonka na číslo jedna vůbec nepustí, takže je jasné, že je tam podmínkou v apartmánu minimálně dvě osoby. V některých jiných cestovních kancelářích je však vhodnější zajít na pobočky a přímo tam probrat, jaká máme coby single cestovatel přání, představy a požadavky.

Nabídku zájezdů pro single cestovatele prezentuje  agentura s názvem 1-cestovní.cz, která prodává zájezdy různých cestovek. „O zájezdy pro jednotlivce je zájem,“ potvrzuje operátorka na lince a vysvětluje: „Zpravidla to funguje tak, že v nabídce je ale jen několik míst pro jednotlivce s minimálním příplatkem, například tisíc pět set korun. Když se vyprodají, další zájemci o jednolůžkové pokoje už musejí připlácet více. Je to však velmi různorodé a individuální.“            

Raději studio než all inclusive
Pro lidi, kteří chtějí cestovat single, tedy bez parťáka, ale s cestovní kanceláří, platí, že je pro ně výhodné, když předem pečlivě pátrají v možnostech, ideálně už v zimě, pokud se chystají vyrazit na cestu v létě. Také platí, že čím více je termín jejich cesty vzdálen od hlavní turistické sezóny, tím výhodněji zájezd pro jednoho pořídí. Nejhorší je si usmyslet si, že někdo pojede sám do čtyřhvězdičkového hotelového komplexu se službami all inclusive v hlavní sezónu třeba do Řecka. To by finančně mnohdy vyšlo tak, jako by celkový pobyt zaplatil pro dalšího člověka, přestože by tam byl sám. Naopak v některých studiích bez stravy se dají v červnu či v září v Řecku zarezervovat přes české cestovní kanceláře pobyty s přijatelnými příplatky za samotu, třeba okolo dvou tisíc. Jistě, ani to není pro mnohé méně majetné cestovatele málo, ale zkrátka, musíme se smířit s tím, že za samotu se v cestovním byznysu platí. 

Na druhé straně je pravda, že single cestovatelé většinou preferují malé hotely či studia, tedy klid a chtějí si sami řídit svůj volný čas. Takže nevyhledávají obrovské komplexy se skluzavkami plnými výskajících rozjívených dětí, které pak běhají po jídelně jako neřízené střely. Takže je to jasné: Na tom, že lidé chtějí cestovat single, není nic divného. Nic divného není ani na tom, že k tomu chtějí servis a zázemí cestovní kanceláře. Přece jen málokdo, kdo je ve vyšším věku, je schopen si zajistit zvlášť letenku, zvlášť ubytování přes internet a pak se na místě sám, taxíkem či veřejnou dopravou přesouvat z letiště na místo. Mít v zahraničí kontakt na delegáta cestovky, se kterou jsme vyjeli, je přece jen bezpečnější i pohodlnější. 

Tak nezbývá než doufat, že zájem o single cestování s cestovními kancelářemi bude sílit a hoteliéři jej budou muset brát čím dál více na vědomí.

cestování
Hodnocení:
(4 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%