Žába, had či škorpion aneb co všechno se vaří ve světě
Kukuřičné cigáro kouří domorodec v Barmě. FOTO: CK SEN

Žába, had či škorpion aneb co všechno se vaří ve světě

29. 8. 2020

Žáby, hadi, škorpioni, kobylky, potkani, pavouci – to vše se může objevit jako vybraná pochoutka na talíři během cest po Asii a dalších kontinentech. Některé speciality jsou jen pro otrlé, na jiných si pochutnáte.

V thajském Bangkoku na ulici Khaosan road můžete ochutnat kobylky. Když jsou dobře upečené, chutnají docela dobře. Jen je třeba jim utrhnout nožičky, ty mohou poškrábat krk a hltan. V Malajsii zase servírují žáby, nejlépe chutnají na kari. Nejdříve žábu nasekají na kousky, přidají omáčku wok, kousky oříšků a obrovské chilli papričky. Vše se párkrát zamíchá a je hotovo.

A co třeba pečený potkan? Takovouto „pochoutku“ si může cestovatel dopřát v Barmě. Když ho nabídnou poutníkovi, který byl týden bez masa, může se stát, že neodolá. Na stolech místních lidí se objevují také kobylky, švábi a brouci, které připravují na pánvi wok. V Barmě rozhodně vynechejte místní kukuřičné doutníky, jedná se totiž o nejhorší kuřivo na světě, které dokáže turistu i prohnat. Ale vypadají lákavě a kouří je zde i ženy.

Vietnam a Filipíny
Pavel Fellner ve Vietnamu na ostrově Unicorn ochutnal také hada na kari. S oblibou ho na počkání připravují v deltě řeky Mekong. Jídla se není třeba bát, hlava s jedovatými žlázami se před přípravou odstraní. Připravují ho různě, velmi chutný je například had na kari, dušený na kokosovém mléku s cibulí, zázvorem a koriandrem. Hadí maso je jemné, chutná jako něco mezi kuřetem a rybou. Jen pozor, had má hodně kostí! Také hadí srdce s krví je vyhlášenou vietnamskou pochoutkou. Ovšem jen pro otrlé! Ti se mohou na Filipínách „pustit“ i do balutu. Jedná se o nevylíhnuté káčátko uvařené ve skořápce. Že je to nemorální? V Indii je zase nemyslitelné jíst hovězí maso. Z balutu se jí jen embryo, někdy se podává s octovým nálevem a v pikantní omáčce. Chutná jako vybraná francouzská paštika.

Žabí džus, bourec morušový a pálenky
V Peru je jednou z nejbizarnějších specialit „jugo de rana“ – žabí džus. Ve stánku s ovocem a zeleninou si vyberete příchuť – avokádo, banán, jablko, pomeranč, mango či guavo. Prodavačka vše nahází do mixéru, přidá malou žabku z terária. Přihodí ji k ovoci, přikryje poklop a mixér pustí. Za 30 sekund máte džus v plastovém kelímku. Je to prý vynikající lék na migrénu, anémii, pomáhá léčit bronchitidu a vyživovat mozek. Čína je proslavená jak vynikajícím jídlem, tak i nejroztodivnějšími výstřednostmi. Na slavné ulici Wangfujing v Pekingu je možné ochutnat bource morušového, velké masité pavouky, škorpióna, larvy, penis bůhví z čeho.

Speciální kapitolou jsou pálenky z různých koutů světa. Jednou z nejhorších je nejlevnější čínská rýžová pálenka. „Je tak odporná, že ani v deseti lidech jsme nebyli schopní vypít láhev s obsahem tři deci. Podobná, třtinová, se vyrábí v palírně na ostrově Flores. Dělají ji ve dvou kvalitách, jedna se nedá pít vůbec, pro druhou platí to samé. Raději jsem ji nenápadně zapomněl v palírně. Úplně nejhorší na světě je ovšem barmská pálenka plná škorpionů a jedovatých housenek. Tu mám doma stranou pro návštěvy, kterých se chci rychle zbavit," říká Pavel Fellner z cestovní kanceláře SEN, která vozí turisty do 150 zemí světa.

Ti nejodvážnější cestovatelé ovšem mohou vyzkoušet i další extrémní zajímavosti, jako jsou velbloudí moč či žaludek. Ale Evropanům se to spíše nedoporučuje.

cestování exotika
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%