Neziskové organizace - komu slouží?
Ilustrační foto: pixabay.com

Neziskové organizace - komu slouží?

30. 3. 2017

V poslední době při diskuzích na chatu se  objevuje téma tzv. "Neziskových organizací" a jejich činností spojených s financováním. Protože jsem se sama podílela na vzniku jedné z nich, rozhodla jsem se Vám napsat příběh nejen můj, ale i mé kamarádky, která je zakladatelkou dnešního "Mezigeneračního a dobrovolnického centra TOTEM" v Plzni.

Vše začalo v roce 1999, kdy jsem s mojí kolegyní  a zároveň i zastupitelkou  Městského obvodu Plzeň 4  Doubravka  pracovala v sociální komisi. Ona jako předsedkyně neustále dostávala různé podněty od seniorů, že v obvodě chybí nějaká možnost kurzů práce s počítačem. Placené kurzy byly zase ale pro ně nedostupné a také mezi mladými se necítili dobře.

Rozhodly jsme se tedy, že jim pomůžeme tím, že si založíme tzv. neziskovku. Vzorem pro nás bylo tehdejší Život 90 z Prahy. Spojili jsme se  s jejím předsedou a on byl ten, který nás seznámil se všemi administrativními úkony. Začínaly jsme v pronajaté sklepní místnosti bez WC a vody. Musely jsme si vše zařizovat ze svých prostředků, nábytek jsme si  vzaly buď z domova nebo sehnaly od přátel a začaly jsme hledat zdroje financování našich aktivit. Název TOTEM   navrhla zakladatelka paní Mgr. Eva K. z důvodu, že ona i její manžel jsou od mládí vášnivými vyznavači trampingu.

Po vyřízení všech nezbytných úkonů spojených s registrací,  jsme se nakonec rozhodly, že naše centrum nebude sloužit jen seniorům, ale že v našem obvodě chybí i Mateřský klub, kde by se scházely maminky na rodičovské dovolené a vzájemně si se seniory případně pomáhaly..Abychom získaly více informací, obrátily jsme se na své blízké sousedy v  Regensburgu a Waidenu, kteří již měli dlouholeté zkušenosti.s těmito aktivitami. Nakonec nám pomohl i úřad našeho obvodu a podařilo se  v místní základní škole pronajmout tři místnosti, kde v jedné bylo zřízeno denní vzdělávací centrum seniorů, druhá sloužila jako mateřský klub a další jako zázemí pro naši činnost dobrovolníků, protože  se nám podařilo  získat akreditaci v Evropské dobrovolnické službě a mohly jsme začít přijímat i dobrovolníky ze zahraničí.

Finanční prostředky na vybavení bezdrátové učebny PC, zřízení kluboven a nákup osobního vozidla jsme získaly z prostředků programu FARE Další finance jsme získaly jak od Plzeňského kraje, tak od Města Plzně, Ministerstva práce a sociálních věcí a oslovily jsme i plzeňské podnikatele.

TOTEM  měl původně sloužit jen  obyvatelům obvodu Plzeň 4, ale začali nás naštěvovat i obyvatelé z jiných obvodů. Proto jsem na Valné hromadě jako předsedkyně navrhla, abychom se  pokusili zpracovat projekt záměru na "Dům aktivních seniorů", který se nám moc líbil v  Regensburgu. Projekt jsme zpracovali a nakonec zastupitelstvo města Plzně nám darovalo nepotřebnou budovu, která původně sloužila jako prádelna. Bohužel jednalo se pouze o přízemní dům . Náš projekt ale počítal s budovou dvoupodlažní,  protože "Dům napříč generacemi" měl sloužit obyvatelům celého města.Pro nutnou přístavbu a rekonstrukci objektu bylo potřeba cca 20 milionů A tak jsme si podali žádost o dotaci v programu ROP Jihozápad.Kofinancování celého projektu nám pomohlo zajistit Město Plzeň a na projekt jsme finance z ROPU získaly.

V roce 2010 byla zahájena rekonstrukce získaného objektu, ale vzhledem k problémům okolo poskytování dotací se stavba musela zastavit a čekali jsme, jak vše dopadně. Nakonec bylo provedeno přehodnocení 5. výzvy ROP NUTS II Jihozápad a 17.září 2012 byla otevřena budova TOTEM-Regionální dobrovolnické centrum. Také proběhla úspěšná kontrola investičního projektu.

Možná, že někomu z Vás při čtení napadne, jak je snadné si "udělat" neziskovou organizaci.Za tím, že TOTEM dnes funguje pro seniory, že má Evropskou dobrovolnickou službu či další aktivity pro rodiny a děti, je mnoho a mnoho drobné práce. Patří za to velké poděkování mojí kamarádce, která měla šťastnou ruku  při výběru svých spolupracovníků a která byla hlavním motorem všech aktivit. Já jsem se hlavně podílela na ekonomické stránce. Jsem ráda, že jsem pomohla k vytvoření zázemí pro seniory, kteří rádi navštěvují různé kurzy, pomáhají si navzájem a hlavně nezůstávají sami ve svých domovech.

I náš portál i60 vznikl na základě velkého úsilí nadšenců, kteří bez ohledu na volný čas pro portál pracovali a dodnes pracují. Protože takové věci se prostě nedělají "pro peníze", jak si bohužel někteří z vás dodnes myslí a šmahem odsuzují něco, o čem toho buď mnoho neví, nebo vědět nechtějí. Pamatuji na první setkání v Ředkovci, kam jsem poprvé přijela se svou kamarádkou, abychom získaly informace o projektu i60. Projekt nás velmi zaujal a jsem ráda, že občas mohu přispět svými články do naší "íčkařské rodiny". 

Jinak pokud máte zájem, na webových stránkách se o aktivitách "neziskovky" TOTEM dozvíte mnoho zajímavostí. A samozřejmě i o financování, protože tam najdete Výroční zprávy, kde je přesně uvedeno, s jakými prostředky a odkud je  "neziskovka"  získala a jak s nimi hospodařila.. Zároveň tímto svým příspěvkem chci poděkovat současné ředitelce a spoluzakladatelce paní Mgr.Vlastě F., za to, že i v dobách nejtěžších neztrácela víru, že se náš sen o Domě pro seniory splní.

podnikání
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.