Tip na výlet:  Mandloňové sady v Hustopečích
FOTO: Anna Čípová

Tip na výlet: Mandloňové sady v Hustopečích

11. 4. 2017

Jižní Morava je kouzelný kout naší republiky a na jaře je snad nejkrásnější. Chci vám přiblížit několik míst, které jsme navštívili s manželem v prvních dnech měsíce dubna.

Město Hustopeče leží mezi Brnem a Břeclaví v nejteplejší a nejsušší oblasti naší republiky. Centrem města je Dukelské náměstí, kde se nachází několik historických památek. Nejstarší je kašna Žumberák z roku 1595, která sloužila jako zdroj pitné vody a je ozdobena sousoším Tritóna s delfíny. Sloup Nejsvětější Trojice byl postaven v barokním stylu z pískovce v roce 1736 a jsou zde umístěny čtyři sochy morových patronů. Stavba Nové radnice v novorenesačním stylu byla dokončena v roce 1906. Kostel sv. Václava a Anežky České byl vysvěcen v roce 1994 a je postaven na místě, kde stál  raně gotický kostel ze 14. století. Původní kostel byl na konci druhé světové války poničen, nebyly provedeny žádné opravy a v roce 1961 došlo k jeho zřícení. Zajímavostí je, že v tomto kostele ministroval T.G.Masaryk. Na místním hřbitově odpočívají rodiče a příbuzní našeho prvního prezidenta T.G.Masaryka. V Hustopečích žila celá nejbližší rodina malíře Alfonse Muchy.

Mandloňové sady jsou turistickou atrakcí města. První rozsáhlé sady byly vysázeny v roce 1949 na zpustlých a opuštěných pozemcích, které patřily odsunutým Němcům. V šedesátých letech minulého století zde rostlo 50 tisíc stromů, jejich majitelem byly čokoládovny a ročně se sklidilo až 250 tun mandlí. Po roce 1989 z ekonomických důvodů začaly čokoládovny mandle dovážet a sady opustily. Od roku 2004 se o 1200 stromů mandloní ve dvou sadech stará město Hustopeče. První sad s rozhlednou je na Starém vrchu a druhý sad v lokalitě Kamenec. Oba sady propojuje naučná stezka s informačními tabulemi.

Přírodní památka Přední Kopaniny se nachází v blízkosti mandloňových sadů a slouží k ochraně stepních trávníků a křovin, vzácných druhů rostlin, hmyzu a ptáků. Některé části území jsou pravidelně koseny, některé části zůstávají bez zásahu. Více než stromy mandloní mne více oslovila divoká krajina. A jak náramně chutnal ráno usmažený kuřecí řízek na prosluněných terasách.

Zvu vás do fotogalerie na krátkou procházku městem Hustopeče a jeho okolí, jen ten řízek vám nenabídnu.

Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%