Obrana - pohled z praxe
Ilustrační foto: pixabay.com

Obrana - pohled z praxe

14. 4. 2017

Vážení, zde na i60.cz probíhající spory týkající se sebeobrany jsou jako žabomyší válka. Je znát, že jste se ještě s násilím na vaší či jiné osobě nebo majetku a s nutnosti obrany nesetkali. Do těchto sporů se odmítám zapojovat, protože vy jako teoretici budete mít vždy svůj vlastní, nehnutelný názor, dokud nepotkáte lumpa. Spor o to, zda muž nebo žena, nebudu komentovat, v krizové situaci na tom nezáleží. Pokud se vám to někdy stane a najdete odvahu se bránit, budete hledat i špendlík na popíchání pachatele. Tak, to byl prolog, a teď vážně.

Toto téma byl kdysi můj hlavní obor a jako námět je nevyčerpatelné. Zbraň jsem nosil ve dne i v noci nepřetržitě asi 15 let a to Glock 45 ACP (Army Colt Pistol, nebo Automatic Colt Pistol, kule 11,4 mm) což je nejúčinnější americká ráže, nabitá pistole váží 1Kg. Prý prostřelí i tank, ale to jsem nestihl nikdy vyzkoušet, protože mi vždycky ujel. Do akcí jsem vyjížděl rychle a nerad. Pokud bych zaváhal, už bych byl na onom světě. To, že někdo na mne udělá „baf“ a já „bum bum“ se mohlo stát kdykoli. A bylo by na několik let vyděláno sezením na lavici u soudů. I když je pachatel pod drnem, na útěku nebo nesvéprávný, soudy to většinou stejně musí „přecumlat“, no a jediný, kdo je po ruce, je přeživší střílející a tisíce variant toho, co se tehdy vlastně stalo.

Teď trochu z teorie.
* 1) Nejlepší předcházení nebezpečí je - nebýt tam, kde se něco děje.
* 2) Další a velmi dobré doporučení je utéct, ať to stojí, co to stojí (kabelku, mobil)
* 3) Zákon považuje za zbraň: cokoliv, co dokáže zdůraznit a posílit obranu. Takže deštník, cihla, plaňka z plotu. Dle zákona není nutné, aby to střílelo, a podmínky použití jsou stejné.
* 4) Pachatel si volí čas, způsob a místo napadení, takže překvapený přepadený, pokud nemá nacvičené reflexy a čím se bránit, tak jen čumí a vzpamatuje se až „po“ a pachatel už je za horami.
* 5) Veškeré obrany se týkají paragrafy o nutné obraně a krajní nouzi, ovšem bohužel, výklad konkrétní situace záleží na tom, jak se soudce vyspal.
*6) Obrana může - musí - být tvrdší a razantnější než útok, a trochu to vyvažuje nepřipravenost a nepoměr sil při vašem napadení. Pokud je napaden děda na vozíku, a jediná obrana je jeho pistole, přál bych mu beztrestnost, i kdyby postřílel tlupu cizáků. To znamená, pokud na mne útočí přesila, to se týká váhy, pohlaví, množství a dalšího "nepoměru" mohu použít beztrestně jakoukoli účinější zbraň, třeba i pistoli.
*7) Pachatelé násilí jsou většinou „profíci“, to znamená lidé, pro které je tato činnost zdrojem obživy. Mají za sebou leccos včetně kriminálu, a je jim celkem jedno, co se s vámi stane. I když budete pravidelně chodit na kurzy sebeobrany, budete vždy jen „amatér“, který má běžné lidské zábrany někoho praštit, zmrzačit nebo zabít. Další kategorií jsou feťáci a narkomani, a ti jsou mimo jakékoliv odhady a hodnocení, protože kradou z absence drogy a nikdo neví, kdy jim prdne v bedně.
*8) Prověřování držitelů zbraní je jen preventivní, jinak to ani nejde, a včetně psychotestů je to jen hra za slušné peníze a „jako“. Pokud držiteli zbraně třeba i po deseti letech nastanou psychické problémy, protože mu uteče manželka, čeká poslední návštěvu exekutora, nebo někdo zabije jeho dítě, není nikdy zaručeno, co to s ním udělá. Ale to se týká bez pardonu nás všech. Pokud už nechcete dále žít, uděláte cokoliv, za což vás již nikdo nepotrestá.

A teď několik situací, které se vás mohou také týkat.
1) Dcera utíká domů, křičí, a za ní chlápek s nožem. HA? a co teď? Volat policii? Navrhuji sestřelit jak papírového kance na střelnici.
2) V parku slyšíte dětský křik a uvidíte ležící dítě a nad ním velkého psa? Vyrval bych holýma rukama kostku z dlažby, abych s ní utloukl toho psa.
3) Sedíte v restauraci, vejde člověk a začne střílet. To se stalo, a názor odborníka tvrdí: kdyby mezi hosty byl jeden jediný člověk s výcvikem, odvahou a zbraní, druhým mrtvým by byl pachatel. O „akčním“ zásahu policie v tomto případě ani nemluvím.
4) Tento článek není o zbraních, ale o sebeobraně. Můžete mít pod polštářem bejsbolku, v kuchyni po ruce pánev, pod postelí vám spí psí obluda, v sousedním bytě zlá tchýně, za dveřmi máte sekeru nebo vidle, v kabelce sprey na vlasy. To vše jsou prostředky možné sebeobrany a taky zbraně, a pokud nejde o smrtící zbraně (samostříl, jáma se špičáky), jejich držení a použití není omezeno. Pokud mám doma pistoli, je to to samé, jen podstatně účinnější varianta a zvládnete tolik pachatelů, kolik máte nábojů v zásobníku, případně v zásobních zásobnících.
5) Pokud se vám stane, že chcete jít na pomoc při ochraně zdraví a majetku i úplně cizích lidí, máte potřebu a odvahu a nic na podporu jejich obrany, můžete si jen zabrečet a jít domů s tím, že jste mohli pomoci zachránit, třeba i život. Je to stejné jako s první pomocí po autonehodě. Pokud umím a mám je naděje na záchranu.
6) Uvědomte si, že ve chvíli napadení jste ve stresu a reagujete rychle, bez řádného rozmyslu a hlavně pokud možno účinně. Pokud to přežijete, vypovídejte až po uklidnění a rozmyšlení si celé situace. Spontánní výpověď vám může i ublížit. (ten hajzl si to stejně zasloužil).
7) Vlastnit a nosit střelnou zbraň není žádná sranda. Je to jako vaše další dítě. Máte ji trvale u sebe, po delším nošení je těžká a neskladná, všude překáží, v autě ji nelze od pasu tasit, nesmíte ji ztratit, někde zapomenout, nechat ji oreznout, chodit s ní na zábavy, do kina a hospody, a uložení? Horší podmínky než pro miminko.

Jedna historka ze školení: pokud se stane, že českého lupiče zadrží česká policie, má jistotu, že přežije. Třeba dostane na budku, ale nic vážného se mu nestane, tak že jde o ho... Pokud se to samé stane ve státě „se západní demokracií“ a zločinec narazí na dědu, co spí s brokovnicí, má vyděláno, a už nikdy nic neukradne.
A závěrem, jak se bránit??? Počítejte s tím, že pachatele těžko ukecáte. Fyzicky se braňte jakkoliv a čímkoliv, hlavně rychle a pokud možno tvrdě a účinně, jako by vám šlo o život.  Chlapi mají trochu vhodnější předpoklady a možnosti, a ženy? Kolikrát jste někoho praštila s vážným úmyslem mu ublížit? Rodičovských pár facek se nepočítá. Vžijte se do situace kočkovitých šelem, které brání své koťata. „Musíš mne zabít“ abys získal, co chceš.
Tento článek byl psán v rychlosti a zdaleka nepostihuje všechny názory a možnosti, a pro většinu z vás je vlastně zbytečný, protože jste se s těmito případy v životě nesetkali a snad i nesetkáte.
Přeji vám, aby vám to vydrželo.
Pokud budete mít jakékoliv názory a připomínky, rád si je přečtu v komentářích.

 

Můj příběh
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.