Obrana - pohled z praxe
Ilustrační foto: pixabay.com

Obrana - pohled z praxe

14. 4. 2017

Vážení, zde na i60.cz probíhající spory týkající se sebeobrany jsou jako žabomyší válka. Je znát, že jste se ještě s násilím na vaší či jiné osobě nebo majetku a s nutnosti obrany nesetkali. Do těchto sporů se odmítám zapojovat, protože vy jako teoretici budete mít vždy svůj vlastní, nehnutelný názor, dokud nepotkáte lumpa. Spor o to, zda muž nebo žena, nebudu komentovat, v krizové situaci na tom nezáleží. Pokud se vám to někdy stane a najdete odvahu se bránit, budete hledat i špendlík na popíchání pachatele. Tak, to byl prolog, a teď vážně.

Toto téma byl kdysi můj hlavní obor a jako námět je nevyčerpatelné. Zbraň jsem nosil ve dne i v noci nepřetržitě asi 15 let a to Glock 45 ACP (Army Colt Pistol, nebo Automatic Colt Pistol, kule 11,4 mm) což je nejúčinnější americká ráže, nabitá pistole váží 1Kg. Prý prostřelí i tank, ale to jsem nestihl nikdy vyzkoušet, protože mi vždycky ujel. Do akcí jsem vyjížděl rychle a nerad. Pokud bych zaváhal, už bych byl na onom světě. To, že někdo na mne udělá „baf“ a já „bum bum“ se mohlo stát kdykoli. A bylo by na několik let vyděláno sezením na lavici u soudů. I když je pachatel pod drnem, na útěku nebo nesvéprávný, soudy to většinou stejně musí „přecumlat“, no a jediný, kdo je po ruce, je přeživší střílející a tisíce variant toho, co se tehdy vlastně stalo.

Teď trochu z teorie.
* 1) Nejlepší předcházení nebezpečí je - nebýt tam, kde se něco děje.
* 2) Další a velmi dobré doporučení je utéct, ať to stojí, co to stojí (kabelku, mobil)
* 3) Zákon považuje za zbraň: cokoliv, co dokáže zdůraznit a posílit obranu. Takže deštník, cihla, plaňka z plotu. Dle zákona není nutné, aby to střílelo, a podmínky použití jsou stejné.
* 4) Pachatel si volí čas, způsob a místo napadení, takže překvapený přepadený, pokud nemá nacvičené reflexy a čím se bránit, tak jen čumí a vzpamatuje se až „po“ a pachatel už je za horami.
* 5) Veškeré obrany se týkají paragrafy o nutné obraně a krajní nouzi, ovšem bohužel, výklad konkrétní situace záleží na tom, jak se soudce vyspal.
*6) Obrana může - musí - být tvrdší a razantnější než útok, a trochu to vyvažuje nepřipravenost a nepoměr sil při vašem napadení. Pokud je napaden děda na vozíku, a jediná obrana je jeho pistole, přál bych mu beztrestnost, i kdyby postřílel tlupu cizáků. To znamená, pokud na mne útočí přesila, to se týká váhy, pohlaví, množství a dalšího "nepoměru" mohu použít beztrestně jakoukoli účinější zbraň, třeba i pistoli.
*7) Pachatelé násilí jsou většinou „profíci“, to znamená lidé, pro které je tato činnost zdrojem obživy. Mají za sebou leccos včetně kriminálu, a je jim celkem jedno, co se s vámi stane. I když budete pravidelně chodit na kurzy sebeobrany, budete vždy jen „amatér“, který má běžné lidské zábrany někoho praštit, zmrzačit nebo zabít. Další kategorií jsou feťáci a narkomani, a ti jsou mimo jakékoliv odhady a hodnocení, protože kradou z absence drogy a nikdo neví, kdy jim prdne v bedně.
*8) Prověřování držitelů zbraní je jen preventivní, jinak to ani nejde, a včetně psychotestů je to jen hra za slušné peníze a „jako“. Pokud držiteli zbraně třeba i po deseti letech nastanou psychické problémy, protože mu uteče manželka, čeká poslední návštěvu exekutora, nebo někdo zabije jeho dítě, není nikdy zaručeno, co to s ním udělá. Ale to se týká bez pardonu nás všech. Pokud už nechcete dále žít, uděláte cokoliv, za což vás již nikdo nepotrestá.

A teď několik situací, které se vás mohou také týkat.
1) Dcera utíká domů, křičí, a za ní chlápek s nožem. HA? a co teď? Volat policii? Navrhuji sestřelit jak papírového kance na střelnici.
2) V parku slyšíte dětský křik a uvidíte ležící dítě a nad ním velkého psa? Vyrval bych holýma rukama kostku z dlažby, abych s ní utloukl toho psa.
3) Sedíte v restauraci, vejde člověk a začne střílet. To se stalo, a názor odborníka tvrdí: kdyby mezi hosty byl jeden jediný člověk s výcvikem, odvahou a zbraní, druhým mrtvým by byl pachatel. O „akčním“ zásahu policie v tomto případě ani nemluvím.
4) Tento článek není o zbraních, ale o sebeobraně. Můžete mít pod polštářem bejsbolku, v kuchyni po ruce pánev, pod postelí vám spí psí obluda, v sousedním bytě zlá tchýně, za dveřmi máte sekeru nebo vidle, v kabelce sprey na vlasy. To vše jsou prostředky možné sebeobrany a taky zbraně, a pokud nejde o smrtící zbraně (samostříl, jáma se špičáky), jejich držení a použití není omezeno. Pokud mám doma pistoli, je to to samé, jen podstatně účinnější varianta a zvládnete tolik pachatelů, kolik máte nábojů v zásobníku, případně v zásobních zásobnících.
5) Pokud se vám stane, že chcete jít na pomoc při ochraně zdraví a majetku i úplně cizích lidí, máte potřebu a odvahu a nic na podporu jejich obrany, můžete si jen zabrečet a jít domů s tím, že jste mohli pomoci zachránit, třeba i život. Je to stejné jako s první pomocí po autonehodě. Pokud umím a mám je naděje na záchranu.
6) Uvědomte si, že ve chvíli napadení jste ve stresu a reagujete rychle, bez řádného rozmyslu a hlavně pokud možno účinně. Pokud to přežijete, vypovídejte až po uklidnění a rozmyšlení si celé situace. Spontánní výpověď vám může i ublížit. (ten hajzl si to stejně zasloužil).
7) Vlastnit a nosit střelnou zbraň není žádná sranda. Je to jako vaše další dítě. Máte ji trvale u sebe, po delším nošení je těžká a neskladná, všude překáží, v autě ji nelze od pasu tasit, nesmíte ji ztratit, někde zapomenout, nechat ji oreznout, chodit s ní na zábavy, do kina a hospody, a uložení? Horší podmínky než pro miminko.

Jedna historka ze školení: pokud se stane, že českého lupiče zadrží česká policie, má jistotu, že přežije. Třeba dostane na budku, ale nic vážného se mu nestane, tak že jde o ho... Pokud se to samé stane ve státě „se západní demokracií“ a zločinec narazí na dědu, co spí s brokovnicí, má vyděláno, a už nikdy nic neukradne.
A závěrem, jak se bránit??? Počítejte s tím, že pachatele těžko ukecáte. Fyzicky se braňte jakkoliv a čímkoliv, hlavně rychle a pokud možno tvrdě a účinně, jako by vám šlo o život.  Chlapi mají trochu vhodnější předpoklady a možnosti, a ženy? Kolikrát jste někoho praštila s vážným úmyslem mu ublížit? Rodičovských pár facek se nepočítá. Vžijte se do situace kočkovitých šelem, které brání své koťata. „Musíš mne zabít“ abys získal, co chceš.
Tento článek byl psán v rychlosti a zdaleka nepostihuje všechny názory a možnosti, a pro většinu z vás je vlastně zbytečný, protože jste se s těmito případy v životě nesetkali a snad i nesetkáte.
Přeji vám, aby vám to vydrželo.
Pokud budete mít jakékoliv názory a připomínky, rád si je přečtu v komentářích.

 

Můj příběh
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Karel Hyndrák
Vidím, že tohle téma zabralo. Před 15 léty ministerstvo vnitra založilo www stránku www.obranazeny.cz tam je skoro úplně všechno. S pistolí je trochu problém. Jak vám vykradou byt a seberou tu pistoli a pak s ní někoho zabijí, máte potíže. Takže doma trezor, atd.
Mirek Hahn
Dovolím si upozornit na některé omyly, vyvolané tendenčními zprávami ve sdělovacích prostředcích. V ČR nehrozí (a nikdy nehrozilo) masové rozšíření zbraní. Z oprávněných občanů, vlastní zbrojní průkaz cca 4%. Z toho více než polovina jsou myslivci, sportovní střelci a zaměstnanci agentur (vojsko a policie se do této statistiky nepočítá). Ze zbývající poloviny u sebe nosí zbraň mizivá část. Máte větší šanci potkat George Clooneyho, než někoho se střelnou zbraní. Získat zbrojní průkaz není vůbec jednoduché a většina lidí o to ani nestojí. Počet držitelů je řadu let víceméně stejný. Zákon jasně stanovuje, kam se se zbraní nesmí např. hromadné veřejné akce, banky atd. Zbraň a alkohol jednoznačně proti zákonu. Nikdo nenosí zbraň do hospody. Celý "pseudoproblém" byl vyvolán uměle, aby veřejnost příliš neprotestovala proti té zpackané odzbrojovací směrnici z Bruselu.
Jiří Libánský
Věřte Libore, že úder kubotanem do svalu je bolestivější a více ochromí než píchnutí hřebíkem. Hřebík je příliš tenký a hladký, než aby šel pevně sevřít v dlani. Kubotan má údernou plochu na obou koncích. Vyplatí se ho koupit. Samozřejmě, má-li někdo pocit, že mu stačí velký hřebík, nechť nosí hřebík. Kubotan však přerazí cihlu nebo snadnost rozbije sklo auta. To neuděláte sebevětším hřebíkem.
ivana kosťunová
Bavíme se pouze v teoretické rovině. I když já bych si třeba pistoli nepořídila, považuji právo na obranu za součást lidských svobod. Možná trochu nadneseně řečeno, ale já to tak cítím
Ilona Erika Kolář
Ivano, já hlavně nevidím žádné katastrofální vize, že bude někdo ohrožen.
ivana kosťunová
Ilono, nač ty katastrofální vize ? Já ač jsem antimilitarista, bych nechtěla zažít tu bezmoc, kdy moji blízcí jsou v ohrožení a nemohou se bránit. Zpěv bojové písně "Ktož su boží bojovníci " by asi nepomohl :)) Ale máš pravdu, v rukou nezodpovědných šílenců může zbraň napáchat spoustu zla. Ale jak najít tu únosnou míru ?
Ilona Erika Kolář
Libore, já to vidím takhle. Pokud se rozšíří zbraně do každé rodiny, český národ se navzájem vystřílí a rázem bude po obraně, protože nebude třeba koho bránit.
Karel Hyndrák
Není nic staršího, než včerejší noviny. O teleskopickém obušku už jsem zde psal, pro jistotu jsem přidal nové video. Na www.heureka.cz je pod heslem Teleskopický obušek přehršle možností. Na procházku se psem je to ideál.
Karel Hyndrák
Chápu, že zpětné rolování je zde nepopulární, ale koukněte na video z 9. ledna (nesmrtící prostředky). Věnujte pozornost teleskopickému obušku (bezva). Je ale třeba taky nacvičovat.
Hana Rypáčková
Sama bych zbraň nenosila, neboť vždy zvažuji, co nechat doma, aby mi batůžek vážil méně. Ale zeťák má zbrojní pas a ocelovou tajnou skříň. To se musí ovšem chodit taky trénovat, střílet a o zbraně se starat, aby byly funkční. Můj táta měl doma malou pistoli v koženém žlutavém pouzdru a při ruce. Takže jsem ji ukazovala kamarádkám a hráli jsme si na zloděje. Kde měl náboje netuším, ale jednou jsem ho viděla při akci, když přiběhla sousedka, že na půdě při věšení prádla je někdo ukrytý. V tu ránu měl táta pistolku nabitou a běžel na půdu. Tolik jsem se o něj bála i ho obdivovala. Byl tam jiný soused a hrabal se ve starých novinách.Půda byla velmi rozlehlá, byly tam odložené krámy, věšely tam ženy prádlo. A každý měl za sebou železné dveře zamknout na klíč. Bydleli jsme v bance a tak tam byla ostraha všech nutná. Pistoli měl každý, kdo měl část klíče od trezoru . Tudíž tři partaje. Nikdo se za ta léta nepokusil ji vyloupit, ale Klenotnictví pod náměstím ano a prodavačku zabil. Po válce bylo mezi lidmi dost zbraní. A neštěstí, když si s nimi děti hrály. Taky mám od bydlících v cizině zprávy a cítím se od minulých let víc a víc v ohrožení. Co naši potomci. ...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...