Tip na výlet: Oblík nebo Hoblík?
Foto: autorka

Tip na výlet: Oblík nebo Hoblík?

15. 4. 2017

Pěkné dny lákají k výletům do přírody. Často však nevíme, kam se vydat, a zdá se nám, že všechno, co se vidět dá, už jsme viděli a nic nás nemůže překvapit. Pokusím se vás přesvědčit, že ano.

Pozvu vás do nejsušší oblasti Čech, na jižní okraj Českého středohoří, a zavedu vás na vrch Oblík. Leží asi 5 km severně od Loun a spolu s dalšími vrchy, vzniklými vulkanickou činností, tvoří jeho panorama. Také odtud byl vyzvednut jeden ze základních kamenů pro stavbu Národního divadla. To však není důvod, proč vám chci tento vršek představit.

Oblík se svou výškou 509 m je dostupný téměř každému. Vede k němu zelená turistická značka z Loun směrem na Dobroměřice. Nebo můžete přijet autem, u autobusové zastávky Raná odbočit na polní cestu, zaparkovat zde a vyjít odtud. Nesmíte to však udělat jako já, která jsem okouzlená kvetoucím a bzučícím třešňovým sadem neodbočila po cestě doprava, abych se tak napojila na značenou turistickou stezku, ale pokračovala jsem stále rovně. Po chvíli jsem je uviděla - první hlaváčky jarní - žlutá sluníčka v trávě, která jsou tím důvodem, proč vás na Oblík zvu. Jsou úplně všude a mísí se s petrklíči, voňavými fialkami, konikleci a dalšími jarními kvítky. Cestička mě vedla neomylně vzhůru a po nějaké chvíli, kdy se nade mnou tyčila strmá skála, jsem pochopila, že tudy se na vrchol nedostanu. Vleže jsem skoro bez dechu vyfotila pár konikleců a vydala se zpět dolů.

Nad hranicí starého třešňového sadu jsem po vrstevnici konečně narazila na tu pravou cestu nahoru. Tato vede serpentinovitě po jižním nezalesněném svahu, a kdo trpí závratí, tak si ji zde užije do sytosti. Stačí se však dívat do stráně, která doslova hýří barvami, a nebudete litovat. Nahoře se můžete pokochat nádhernými výhledy do kraje. Západně vidíte Ranou, kopec dobře známý rogalistům. Východně na Oblík navazují další dva vršky, a to Srdov (482 m) a Brník (471 m), a tvoří s ním pomyslnou spojnici. Když budete mít chuť, můžete si o ně vycházku prodloužit. Až se dost vynadíváte - všechny hlaváčky určitě vyfotit nestačíte - můžete se vrátit nebo pokračovat po zelené značce přes Oblík do Mnichova. Nebojte se, je to jen kousek!

Turistická trasa vede přes krásně opravený Statek Oblík, kde se můžete ubytovat nebo si zakoupit bio produkty z kravského a ovčího mléka.

A proč Oblík nebo Hoblík? S překvapením jsem hleděla na tabuli, označující vstup do přírodní rezervace, kde jsou použity oba názvy. Teprve doma jsem zjistila, že pro tento vršek se používají oba názvy, v mapách však hledejte známější Oblík. A prosím, kochejte se hlaváčky i ostatními květy jen očima, jste v národní přírodní rezervaci! 

Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%