Zámek Hošťálkovy u Krnova
Foto: autorka

Zámek Hošťálkovy u Krnova

18. 4. 2017

Krnov leží blízko polských hranic a západně za ním jsou vesničky, bývalé Sudety, vysídlené a znovu osídlené. A na to doplatil zámek v Hošťálkových. Po válce vyrabovaný, pak celé roky sloužil jako domov pro 150 postižených žen, po nové představě o sociálních službách prázdný, a před 10 lety prodaný rodině z Třince prý asi za 2 mil. Kč. A před rokem majitelé začali s otvíráním a prezentací zámku.

Jeden takový den byl včerejší. Při prvním otevření se přišlo podívat prý 1 100 lidí. Včerejší návštěvu jsem si nenechala ujít, vždyť jsem kolem jezdila k babičce a dědovi několik desetiletí. Zámek čekají ještě roky oprav a investic. Ale nádherná kaple Nanebevzetí Panny Marie se zachovala v plné kráse, stejně jako schodiště do druhého patra. Součástí zámku byla i prohlídka půdy s rekonstruovanými řadami komínů. Podle průvodkyně z bruntálského muzea je to nejzachovalejší zámek regionu. A protože byl včera mimořádně chladný den, čekal nás čaj nebo káva a výborné kousky velikonočního věnce.

Akorát se ještě nekamarádím s fotkami přenesenými z mobilu do PC, nemohu tedy poskytnout prezentaci. Ale snad to někdy doženu.

výlet
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%