Vlašťovičníkový olej - účinný prostředek proti klíšťatům
Foto: autor

Vlašťovičníkový olej - účinný prostředek proti klíšťatům

12. 5. 2017

Většinu volného času trávím v přírodě, buď v lese, na rybách nebo na zahradě, s klíšťaty se zde setkávám od jara do podzimu. Již několik let používám jako účinnnou ochranu přírodní prostředek vlašťovičníkový olej. Oproti prodávaným a drahým chemickým prostředkům, které jsou mnohdy neúčinné a stojí nemalý peníz, tento prostředek opravdu zabírá a nestojí vás nic. S úspěchem používám i na psa, kde je účinnější než drahé obojky proti klíšťatům, z kterých látka brzo vyprchá.

Vlašťovičník větší - Chelidonium majus - zná asi každý. Nejznámější použití vlašťovičníku v lidové medicíně je potírání bradavic oranžovou šťávou z této rostliny. Vlašťovičník je hojně rozšířená vytrvalá, jedovatá, páchnoucí rostlina vysoká až 1 m, z čeledi makovité. Lodyha je válcovitá, plstnatá, nese střídavě lyrovité, peřenosečné, světle zelené listy. Nať na lomu roní jedovatou oranžovou, šťávu. Květy jsou drobné, žluté barvy, sestavené v okolíky. Plodem jsou jednopouzdré šešule. Roste na vlhčích půdách, nitrofilní stanoviště (větší obsah dusíku), většinou rumiště, podle cest, plotů, zahrady atd. Je rozšířený v celé Evropě, pochází ze Středozemí, vyskytuje se i v Severní Americe, kam ho přivezli v 17. století přistěhovalci pro jeho léčivé účinky.

Květen je doba, kdy se vlašťovičník sbírá. Natrhám celé rostliny, které doma nastříhám na malé kousky a napěchuji do skleniček a zaliji slunečnicovým olejem, který se mi osvědčil, aby byla nať s lístky celá ponořená. Uzavřu a postavím na slunné místo, kde nechám 14 dnů. Po 14 dnech olej sliji, do staré punčochy dám nať s lístky, vymačkám zbytek oleje, naliji do malých skleniček, uzavřu. Když jdu třeba do lesa, potřu ruce k loktům, krk, nohy ke kolenům i obuv. Psovi vetřu pár kapek na hlavu, břicho a boky. Mohu říct, klíště jsem neměl 18 let a u psa ojediněle, olej jsem připravoval i pro známé, dnes si ho vyrábějí sami a nenechají na něj dopustit. Vzpomínám si, že recept byl uveřejněn někde v prvních číslech časopisu Meduňka. který se zabývá bylinkami, alternativní medicinou, netradiční léčbou atd.

Podobně si připravuji olej z třezalky tečkované - Hypericum perforatum, který je výborný na spáleniny, sbírám asi 20 druhů bylinek, z kterých připravuji různé čaje, které používám v zimním období a zjara, kdy moje oblíbené bylinky nerostou. 

Na závěr jedna rada, pro ty, kdo nemají k vlašťovičníku důvěru. V mládí jsem byl u armády, tehdy ČSLA, jako průzkumník, povinná 2letá vojenská služba (1980-82), sloužil jsem na západním okruhu a psovodi dávali psům do jídla tablety Pangamin (pivovarské kvasnice), klíšťata a jiná havět nesnášejí vitamín B, který Pangamin obsahuje, odpařuje se z kůže. I dnes se dá Pangamin koupit v lékárnách, opět velmi účinná ochrana proti klíšťatům, jak pro nás, tak pro naše čtyřnohé kamarády.

příroda
Hodnocení:
(4.7 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%