Tip na výlet: Za tajemnem, krásnou přírodou a folklórem na Soláň
Foto: autorka

Tip na výlet: Za tajemnem, krásnou přírodou a folklórem na Soláň

22. 5. 2017

Tam, kde se mraky potkávají se zemí, tam, kde vás příroda oslní mohutnou krásou i překvapivou drsností, tam najdete Soláň. Jeden z nejzajímavějších koutů Beskyd. Mystické místo, které už dávno přitahovalo umělce a přálo umění.

Tam, kde se mraky potkávají se zemí, tam, kde vás příroda oslní mohutnou krásou i překvapivou drsností, tam najdete Soláň.  Jeden z nejzajímavějších koutů Beskyd. Mystické místo, které už dávno přitahovalo umělce a přálo umění.

Původ jména je opředen pověstí. Kdysi, brzy zjara, když se držely na polích ještě zbytky sněhu, oral pacholek celé dopoledne na boku hory pole. Vypřáhl voly a chtěl si odpočinout. Uviděl bílý kámen a byla to sůl. Zlý gazda pozoroval pacholka a šel ho potrestat, že nepracuje. Když zjistil, jak se věci mají, zatáhl pacholka do hory. Tam ho zabil a zahrabal. Sůl byla tehdá velmi vzácná a o nálezu se nesměl nikdo dozvědět. Pak se gazda vrátil na pole, ale sůl už tam nebyla. Od té doby se z hory ozývalo hrozné ryčení. Gazda před tím utekl do kopců, kde bloudil a nenašel nikdy pokoje.

Jestli je to pravda, to nikdo neví. Ani já. Ale to, že má Soláň své kouzlo, to mohu potvrdit. Když jsem před léty poprvé při výletu z Velkých Karlovic vyšlapala po rozpálené silničce několik kilometrů a stanula na tomto místě, bylo mi jasné, že tu nejsem naposled. A vracím se sem skoro každý rok. Když ne na delší dovolenou, tak alespoň na pár dnů, kdy si zrakové i sluchové buňky užívají s folklórem.

Letos tam bereme vnučku na sečení luk. Sice nevím, jak budu vysvětlovat téměř pubertální Američance smysl této akce. Už vidím její udiveněopovržlivý pohled na lopotící se muže s kosou, když přeci existují elektrické sekačky. Ale snad to dopadne.

Bývalá formanská krčma, dnes Horský hotel Čarták, nám bude na tři dny domovem. Jídlo tam nikdy nezklame. A posedět v podvečer v pravé valašské hospůdce - to nemá chybu.

Ale člověk nemusí jen bloumat po tajemných zákoutích Soláně. Odtud se dá podnikat množství výletů po celých Beskydech. Velké Karlovice s barokním kostelem. Pustevny, socha Radegasta - slovanského pohanského boha slunce, hojnosti a úrody. Rožnov pod Radhoštěm. A další… Při každé cestě za nějakým cílem se tam potkáte s nádhernými výhledy, čistou přírodou, dobrými lidmi i vynikající kuchyní.

Stačí zadat heslo zvonice Soláň a vyjede vám program na celý rok. Ubytovat se můžete v horském hotelu Čarták.  Ale pozor, v sezóně a v době konání akcí je dobré si udělat rezervaci včas.

Užijte si Beskydy, folklór i léto.

 

 

 

 

Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.