Tip na výlet: Za tajemnem, krásnou přírodou a folklórem na Soláň
Foto: autorka

Tip na výlet: Za tajemnem, krásnou přírodou a folklórem na Soláň

22. 5. 2017

Tam, kde se mraky potkávají se zemí, tam, kde vás příroda oslní mohutnou krásou i překvapivou drsností, tam najdete Soláň. Jeden z nejzajímavějších koutů Beskyd. Mystické místo, které už dávno přitahovalo umělce a přálo umění.

Tam, kde se mraky potkávají se zemí, tam, kde vás příroda oslní mohutnou krásou i překvapivou drsností, tam najdete Soláň.  Jeden z nejzajímavějších koutů Beskyd. Mystické místo, které už dávno přitahovalo umělce a přálo umění.

Původ jména je opředen pověstí. Kdysi, brzy zjara, když se držely na polích ještě zbytky sněhu, oral pacholek celé dopoledne na boku hory pole. Vypřáhl voly a chtěl si odpočinout. Uviděl bílý kámen a byla to sůl. Zlý gazda pozoroval pacholka a šel ho potrestat, že nepracuje. Když zjistil, jak se věci mají, zatáhl pacholka do hory. Tam ho zabil a zahrabal. Sůl byla tehdá velmi vzácná a o nálezu se nesměl nikdo dozvědět. Pak se gazda vrátil na pole, ale sůl už tam nebyla. Od té doby se z hory ozývalo hrozné ryčení. Gazda před tím utekl do kopců, kde bloudil a nenašel nikdy pokoje.

Jestli je to pravda, to nikdo neví. Ani já. Ale to, že má Soláň své kouzlo, to mohu potvrdit. Když jsem před léty poprvé při výletu z Velkých Karlovic vyšlapala po rozpálené silničce několik kilometrů a stanula na tomto místě, bylo mi jasné, že tu nejsem naposled. A vracím se sem skoro každý rok. Když ne na delší dovolenou, tak alespoň na pár dnů, kdy si zrakové i sluchové buňky užívají s folklórem.

Letos tam bereme vnučku na sečení luk. Sice nevím, jak budu vysvětlovat téměř pubertální Američance smysl této akce. Už vidím její udiveněopovržlivý pohled na lopotící se muže s kosou, když přeci existují elektrické sekačky. Ale snad to dopadne.

Bývalá formanská krčma, dnes Horský hotel Čarták, nám bude na tři dny domovem. Jídlo tam nikdy nezklame. A posedět v podvečer v pravé valašské hospůdce - to nemá chybu.

Ale člověk nemusí jen bloumat po tajemných zákoutích Soláně. Odtud se dá podnikat množství výletů po celých Beskydech. Velké Karlovice s barokním kostelem. Pustevny, socha Radegasta - slovanského pohanského boha slunce, hojnosti a úrody. Rožnov pod Radhoštěm. A další… Při každé cestě za nějakým cílem se tam potkáte s nádhernými výhledy, čistou přírodou, dobrými lidmi i vynikající kuchyní.

Stačí zadat heslo zvonice Soláň a vyjede vám program na celý rok. Ubytovat se můžete v horském hotelu Čarták.  Ale pozor, v sezóně a v době konání akcí je dobré si udělat rezervaci včas.

Užijte si Beskydy, folklór i léto.

 

 

 

 

Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Super .
Jaroslava Handlová
Ačkoliv jsem na Soláni byla již dříve, znovu se tam těším. Vyšlápnout si s přáteli z íčka - to bude určitě obohacení programu blížícího se setkání v Rožnově.
Elena Valeriánová
Krásné pozvání.
Alena Tollarová
Díky za pozvánku. Brzy do Beskyd pojedeme, takže ...
Hana Rypáčková
Beskydy jsou krásné a snad si je v červnu zopakuji bez nějakých problémů.
Naděžda Špásová
Drahuško, Beskydy, jsou určitě moc krásné. Snad se nám jednou zadaří je navštívit. Budeme na tom muset trochu zapracovat. Hezká pozvánka.
Anna Čípová
Soláň je horou umělců a bývá nazývám "valašským Olympem." Je tam opravdu krásně v každém ročním období. Naposledy jsem tam byla minulý týden. Děkuji za vyznání, Beskydy jsou moje srdeční záležitost už čtyřicet roků.
Zuzana Pivcová
Je to podle snímků moc hezký kout země. A líbí se mi i pověst, která se váže k místnímu jménu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.