Poklady naší přírody: Hloh obecný
Foto: autorka

Poklady naší přírody: Hloh obecný

25. 5. 2017

Každé ráno na svých květnových toulkách kolem řeky obdivuji květy hlohu. Jedna kytička vedle druhé tvoří voňavé hrozny. Voňavé pouze z dálky, ponoříte-li do květů nos, udeří vás do něj vůně docela nelibá. Hloh obecný roste hojně ve volné přírodě, v parcích a mnohdy i pěstovaný v zahradách. Hloh může růst jako strom, ale také krásný košatý keř. A právě tyto keře obdivuji na svých procházkách. Jsou sice pichlavé, ale krásou svých bílých květů zdobí naše jaro.

Hloh obecný je také zajímavý svým využitím. Doporučuje se teď na jaře sběr listů i květů. Vše má léčivé účinky a to především v tom, že podporuje normální činnost srdeční soustavy, podporuje normální funkce nervové a oběhové soustavy a také pomáhá při nespavosti. Ale má i další blahodárné účinky na náš organismus, například reguluje krevní tlak, ale také:

zlepšuje činnost srdečního svalu
upravuje srdeční arytmii
zlepšuje průchodnost cév
zabraňuje kornatění tepen
napomáhá regulovat krevní oběh
léčí poruchy prokrvování
příznivě působí při léčbě ledvinových a močových kamenů
funguje jako prevence infarktu a angíny
snižuje hladinu cholesterolu
zlepšuje prokrvení celého organismu
má uklidňující účinky
zmírňuje nepříjemné stavy při menopauze
podporuje trávení
zmírňuje průjmové stavy
nejsou známé toxické ani negativní vedlejší účinky
(zdroj internet)

Jako dítko školou povinné jsem chodila domů kolem obrovského pichlavého keře, na kterém rostla malá červená jablíčka. A já je vesele pojídala. Trochu jsem na to pozapomněla. Byly to polody hlohu obecného, kterým se říká hložinky a dozrávají právě na podzim v září až říjnu. Mají také léčivé účinky a vaří se z nich marmeláda. Tu budu letos určitě zkoušet, poprvé. Recept jsem si našla zde

Na internetu najdete také recept na hlohovou tinkturu, hlohový odvar a jiné. Pokud si chcete hloh natrhat, je právě nejvyšší čas.
Já jsem si dnes ustřihla několik kvetoucích větviček, pak jsem je osprchovala zahradní hadicí a ručně otrhala květy i lístky. Společnost mi při této činnosti, ve svitu teplého jarního sluníčka, dělali noví obyvatelé jedné z našich budek na stařičké bříze, a to špačci. Hloh už se suší v sušičce.
Dočetla jsem se, že pokud má někdo problémy se srdíčkem, měl by se před používáním hlohu poradit se svým lékařem, protože hloh znásobuje účinky některých léků.

zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%