Poklady naší přírody: Hloh obecný
Foto: autorka

Poklady naší přírody: Hloh obecný

25. 5. 2017

Každé ráno na svých květnových toulkách kolem řeky obdivuji květy hlohu. Jedna kytička vedle druhé tvoří voňavé hrozny. Voňavé pouze z dálky, ponoříte-li do květů nos, udeří vás do něj vůně docela nelibá. Hloh obecný roste hojně ve volné přírodě, v parcích a mnohdy i pěstovaný v zahradách. Hloh může růst jako strom, ale také krásný košatý keř. A právě tyto keře obdivuji na svých procházkách. Jsou sice pichlavé, ale krásou svých bílých květů zdobí naše jaro.

Hloh obecný je také zajímavý svým využitím. Doporučuje se teď na jaře sběr listů i květů. Vše má léčivé účinky a to především v tom, že podporuje normální činnost srdeční soustavy, podporuje normální funkce nervové a oběhové soustavy a také pomáhá při nespavosti. Ale má i další blahodárné účinky na náš organismus, například reguluje krevní tlak, ale také:

zlepšuje činnost srdečního svalu
upravuje srdeční arytmii
zlepšuje průchodnost cév
zabraňuje kornatění tepen
napomáhá regulovat krevní oběh
léčí poruchy prokrvování
příznivě působí při léčbě ledvinových a močových kamenů
funguje jako prevence infarktu a angíny
snižuje hladinu cholesterolu
zlepšuje prokrvení celého organismu
má uklidňující účinky
zmírňuje nepříjemné stavy při menopauze
podporuje trávení
zmírňuje průjmové stavy
nejsou známé toxické ani negativní vedlejší účinky
(zdroj internet)

Jako dítko školou povinné jsem chodila domů kolem obrovského pichlavého keře, na kterém rostla malá červená jablíčka. A já je vesele pojídala. Trochu jsem na to pozapomněla. Byly to polody hlohu obecného, kterým se říká hložinky a dozrávají právě na podzim v září až říjnu. Mají také léčivé účinky a vaří se z nich marmeláda. Tu budu letos určitě zkoušet, poprvé. Recept jsem si našla zde

Na internetu najdete také recept na hlohovou tinkturu, hlohový odvar a jiné. Pokud si chcete hloh natrhat, je právě nejvyšší čas.
Já jsem si dnes ustřihla několik kvetoucích větviček, pak jsem je osprchovala zahradní hadicí a ručně otrhala květy i lístky. Společnost mi při této činnosti, ve svitu teplého jarního sluníčka, dělali noví obyvatelé jedné z našich budek na stařičké bříze, a to špačci. Hloh už se suší v sušičce.
Dočetla jsem se, že pokud má někdo problémy se srdíčkem, měl by se před používáním hlohu poradit se svým lékařem, protože hloh znásobuje účinky některých léků.

zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Opět jsem se dozvěděla mnoho zajímavých informací, které jsem neznala a Elenko fotky se ti povedly.
Lenka Hudečková
Elenko, krásný a poučný článek, zajímavý, děkujeme... :-)
Marie Seitlová
Elen, napsala jsi zajímavý článek. Věděla jsem, že je na srdce, ale, že má tolik účinků jsem se nevěděla. Také jsme je jako děti pojídaly.
Elena Valeriánová
U nás růžový neroste, jen ten bílý, ale ty keře jsou teď v plné nádheře. A už začíná kvést i kalina, ale ta je jen na ozdobu.
Hana Rypáčková
Hlohový keř mám před zahradou a včera tam nějaká stará paní škubala květy i s lístky. Jen jsme se pozdravily a dnes jsem se já napásla a dala sušit . Šum svistu v uších taky často mám, tak to by Aleno bylo pro mne. Ty plody - malé malvičky jsme jako děti jedly po zámrzu, jako trnky, ale spíš jsem si vždy větvičkami zdobila zimní truhlík. Minulý týden jsem si na Podskalí do vázy utrhla krásně sytě růžový hloh.
Alena Tollarová
Kolem hlohů chodím a vnímám je jen jako ozdobu krajiny. Nikdy jsem je netrhala. V hlavě mám nějak uloženou informaci, že hloh je dobrý při šumu v uších, ale zaboha nevím, kde jsem to slyšela ani jestli je to pravda. A špačíček pán navrch ...
Zuzana Pivcová
Hloh byl jednou z rostlinných tinktur, které jsem v období klimakteria užívala pro zklidnění a snížení tlaku. Mohu potvrdit, že mi tehdy hodně pomáhal.
Marie Novotná
Elen,to je moc hezky napsané,dovolím si to sdílet na FB.
ivana kosťunová
To je zajímavé - hložinky jsem nikdy nejedla v domnění, že jsou jedovaté.
Eva Mužíková
Elen díky za typ, květy hlohu jsou opravdu překrásné.....Ty ať píšeš o čemkoliv, dokážeš zaujmout. Díky

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...