Tip na výlet: Luhačovice
FOTO: autorka

Tip na výlet: Luhačovice

23. 5. 2017

Svaz tělesně postižených v Boskovicích pořádá různé rehabilitační pobyty pro svoje členy. Posledním z nich byl týdenní pobyt v Luhačovicích a to od 13. do 20. května 2017. Protože jsem už v Luhačovicích nebyla víc jak 20 let, tak jsem přijela nadšená a ráda Vás s těmito největšími moravskými lázněmi seznámím.

Luhačovice jsou městem, která nám nabídlo jedinečné dary přírody ve spojení s prožitky krásy z lidské dovednosti. Minerální prameny přinášející zdraví, uchvacující architekturu i kulturní zážitky. Neopakovatelná atmosféra lázeńské pohody nás provázela po celou dobu našeho pobytu. Luhačovice jsou prostě městem magické síly přírody a lidského umu.

Na území Luhačovic vyvěrá 17 minerálních pramenů, které jsou využívány jak k pitné kúře, tak k inhalacím i minerálním koupelím.

Okolí Luhačovic nabízí bohaté spektrum zajímavých míst pro poznání i zábavu. Také toto jedinečné přírodní prostředí Luhačovic zde inspirovalo architekta Dušana Jurkoviče k vytvoření zcela unikátního souboru staveb ve stylu lidové secese.

Velikým svátkem v těchto moravských lázních je obřad otevírání a svěcení pramenů.

V sobotu 13. května byl celodenní jarmark, na něm bylo vedle nákupů možno ochutnávat z rozmanité a pestré nabídky regionálních produktů...

Následující slavnostní neděle nás přenesla do roviny duchovní - do poklidné atmosféry počátku minulého století a tím se zahájila lázeńská sezóna v Lázních Luhačovice.

Po slavnostní bohoslužbě v kostele Svaté Rodiny v Luhačovicích (moderní stavba z konce 20. století) se pestrý a dlouhý krojovaný průvod s knězem vydal na cestu po jednotlivých pramenech, u kterých se zpívalo, hrálo, tančilo a tím vším byly připomínány a oslavovány.

Včera jsem si dala velikou práci s popisky k jednotlivým fotečkám, ovšem nějak se mi to vymazalo - takže bohužel zase ještě dnes jsou bez popisků.

Snažila jsem se zdokumentovat obrázky hlavně nedělní velkolepou slavnost.

A to od řazení průvodu v kostele až po úžasné seskupení dobového oblečení na živé kolonádě. Také výzdobu pramene Vincentka, zajímavé Jurkovičovy stavby a jiné zajímavé vily až po Společenský dům - celou nádhernou a kouzelnou okolní krajinu a to i s liškou a jiné zajímavé výtvory na kolonádě, kapličku.

Vodník nám denně ukazoval, kdo je pánem u vody, na mnoha a mnoha stromech bylo hodně krmítek pro ptáčky. Viděli jsme také hodně originálních dřevěných výtvorů umělců, kteří vždy v červnu znovu a znovu vytváří svoje nová obdivuhodná díla.

A když jsme projížděli vesničkami kraje Zlín, tak jsme si nemohli nepovšimnout hezkých nazdobených májek, které nás vesele vítaly vlajícími ozdobami téměř na každé návsi.

Luhačovice mají i velmi dobrou krytou městskou plovárnu a také přehrada nabízí široké sportovní vyžití.

Lázně Luhačovice jsou prostě světem, který máte na dosah a nemusíte cestovat daleko. Všechny vás budou okouzlovat rozmanitou architekturou, všudypřítomnou zelení a krásným okolím. Budete potkávat dámy v kloboucích - lázně jsou nádherně vyzdobené a místní lidé se na kolonádě pravidelně scházejí v historických kostýmech.

Určitě se sem bude hodně návštěvníků vracet - protože lázně navracejí zdraví nemocným a utužují kondici zdravým.

 

 

Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.