Tip na výlet: Úplně jiné Hradčany
FOTO: autorka

Tip na výlet: Úplně jiné Hradčany

30. 5. 2017

Pražané mi snad prominou, že dnes vynechám stejnojmennou pražskou čtvrť, uvedenou v nadpisu, a pozvu Vás do Hradčanských stěn, vzdálených od Prahy asi 100 km severním směrem, v blízkosti Máchova jezera.

Většině turistů jsou pozoruhodnosti Máchova kraje známy, méně však tamní bývalý vojenský výcvikový prostor Ralsko. Toto území bylo v letech 1968 – 1991 veřejnosti zapovězeno. Nyní se již dostanete na okraj pohodlně autem. Přibližně po 15 - 20 minutách jízdy z Doks můžete vystoupit na parkovišti před Informačním střediskem Hradčany. Neopomeňte Infocentrum navštívit. Mají tam hezké prostředí, ochotné zaměstnance a obdarují vás s úsměvem prospekty i dobrými radami.

Naše malá skupinka pěti žen učinila průzkum této lokality po skončení programu srazu „íčkařů“ vloni v Doksech. Tehdy jsme se totiž shodly na tom, že nebudeme přece spěchat s návratem domů, když je v okolí tolik lákadel. Navrhla jsem prozkoumání Hradčanských stěn. Měla jsem s sebou knížku spisovatelky Ivany Mudrové „Z Prahy všemi směry“, která mě již mnohokrát inspirovala k četným výletům. Naší pětici, toužící po poznávání i turistice, se hodila i tentokrát! Její 3. díl zmiňuje pozoruhodnosti této oblasti, také některé lidové legendy, je doplněna poutavými fotografiemi a má velmi sympatický, menší formát, vhodný i do kapsy batohu. Prostě dobrý tip pro příznivce poznávání! Pokud se vám podaří tuto knihu ještě sehnat, promění se tento tip v příjemný bonus.

Na výchozí místo do Hradčan vás může dovézt i linkový autobus z Doks. Bohužel, frekvence spojů není tak častá a dostat se tam v sobotu nebo v neděli bývá spojeno s časovými problémy. Trochu lepší to je ve všedních dnech. Měly jsme štěstí, že aspoň jedna z nás přijela na zmíněný sraz do Doks autem. Tentokrát to byla Svatka, která nás ochotně vtěsnala do svého malého autíčka a veselá jízda mohla začít. Neodradila nás ani změna počasí k horšímu. Ochladilo se a začalo pršet. Stěrače stíraly a občasné dešťové přeháňky nás nevykolejily. Měla jsem radost, že čtveřice kamarádek Svatka, Hanka, Zdeňka a Maruška se nadšeně vydaly se mnou a společně jsme zastavovaly u rozličných divů přírody. Po dešti už zbyly na stromech jen drobné kapičky, rozvěšené jako blyštivé korálky.

Nad námi se vypínaly pískovcové skály bizarních tvarů, jarní les nešetřil svěží vůní. Značené stezky vedly příjemným, nenáročným terénem. Informační panely na trase nám byly důležitým návodem, čeho všeho si cestou všímat. Z Hradčanské vyhlídky jsme hleděly do mnoha hlubokých roklí a pozorovaly vzdálenou, prázdnou plochu vojenského letiště Hradčany - Ralsko. Právě tam se natáčely některé záběry k filmu Tmavomodrý svět (který jistě znáte, byl divácky nejúspěšnějším filmem roku 2001).

Hradčanské stěny čekají na vás po celý rok. Než se tam vydáte, můžete se podívat na několik fotek, umístěných na konci pod článkem (Bohužel k fotografování nebylo právě ideální počasí, což se podepsalo na kvalitě některých snímků. Vám se určitě povedou lepší záběry.)

Zatím se v oblasti pohybuje podstatně méně turistů, než na těch pražských Hradčanech. A ještě jedna informace jen šeptem. V létě tam prý bývá hojnost velkých borůvek!
Tak šťastnou cestu a krásné zážitky!

Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%