Internet a Vy, 18.díl: Jak nainstalovat internetový prohlížeč a jak používat klávesové zkratky
Ilustrační foto: ingimage.com

Internet a Vy, 18.díl: Jak nainstalovat internetový prohlížeč a jak používat klávesové zkratky

30. 5. 2017

Chtěli byste jiný internetový prohlížeč, ale nevíte jak na to? Pak je dnešní článek právě pro vás! Instalace prohlížeče není žádná příliš komplikovaná záležitost, tak se nebojte, určitě to dnes opět společně zvládneme. Já osobně jsem si jako hlavní internetový prohlížeč zvolila Chrome, ale existují i další známé jako například Firefox. Dnes se na tyto dva prohlížeče společně podíváme. Jako první bych se s vámi ráda podívala na instalaci Firefoxu. Nejprve si musíte najít webovou stránku Mozilly Firefox, kde si budete moct prohlížeč stáhnout. Stránka vypadá takto:

 

1.png

Nejprve klikněte na tlačítko Stáhnout zdarma. Po chvilce se začne soubor sám automaticky stahovat. Poté na tento soubor klikněte ve svých stažených položkách a dále klikněte na Ano. Poté se vám ukáže okénko s liškou, kde kliknete na Aktualizovat. Poté, co se dokončí instalace, se vám na ploše objeví ikonka s liškou a většinou také vyskočí okénko s upozorněním, že jste si změnili domovskou stránku. Teď se podíváme na Google Chrome, který si můžete stáhnout na této stránce: https://www.google.com/intl/cs/chrome/browser/desktop/

 

2(1).png

 

Klikněte na tlačítko Stáhněte si Chrome. Dále klikněte na Přijmout a nainstalovat. Po tomto kroku, se vám automaticky zapne stahování soubor, na který stejně jako u minulého prohlížeče kliknete. Klikněte na Ano. Dále počkejte na dokončení instalace. Poté klikněte na tlačítko Zavřít a máte hotovo.

Klávesové zkratky


Existuje nespočet klávesových zkratek, které můžete používat. Stačí pouze stisknout několik tlačítek naráz nebo za sebou a v tom spočívá celá věda. Tady máte seznam všech různých zkratek, které se běžně používají:

CTRL+A (vybrat vše)
CTRL+C (kopírovat)
CTRL+V (vložit)
CTRL+Z (zpět)
CTRL+S (uložit / ukládat)
DELETE (odstranit)
ALT+3 ♥♥♥♥
ALT+15 ☼☼☼☼
ALT+14 ♫♫♫♫
ALT+2 ☻☻☻☻

Další klávesové zkratky naleznete například zde: http://csz.cz/userfiles/pc_kurz/Kapitoly/Seznam_klavesovych_zkratek.pdf a také na tomto místě.

Existují možná i tisíce klávesových zkratek. Já jsem vám zde uvedla pouze ty nejdůležitější a také čtyři pro radost. To by bylo pro dnešní článek vše a příště si ukážeme, jak používat internetové mapy.

 

 

 

Internet a Vy
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%