Ztratili jste něco?  Svatý Antonín z Padovy Vám to najde
Foto: Zuzana Pivcová

Ztratili jste něco? Svatý Antonín z Padovy Vám to najde

12. 6. 2017

Příspěvek je vzpomínkou na mého báječného otce, který byl velmi hrdý na své jméno Antonín. Jeho rodiče byli židovští přistěhovalci ze Lvova a nechtěli pro svého prvorozeného syna typické židovské jméno. A tak dostal jméno po křesťanském patronu. Babička s dědečkem utekli před pogromy ze své země, aby nakonec oba skončili ve vyhlazovacím táboře v Polsku. Ani tatínka jeho jméno neochránilo před koncentračním táborem. Ale to už je jiný příběh.

Podle liturgického kalendáře je den 13. červen zasvěcen Svatému Antonínovi z Padovy. byl to portugalský františkánský mnich, teolog a kazatel, který se  narodil  v Lisabonu kolem roku 1195, jeho matka pocházela ze šlechtického rodu. Původně se jmenoval Fernando. V 15 letech nastoupil do kláštera augustiniánů v Lisabonu. Později byl na vlastní žádost přeložen do kláštera v Coimbře, kde získal teologické vzdělání.

Významným zvratem v jeho životě byl pohřeb pěti františkánských misionářů, kteří byli umučeni marockými muslimy. Proto se rozhodl umučené misionáře následovat. V klášteru Coimbra vstoupil do řádu františkánů a přijal jméno Antonín. Pak ihned odjel do Afriky, aby pracoval mezi muslimy. Bohužel velmi vážně onemocněl zimnicí a musel se vrátit do Evropy. Protože jeho loď byla zahnána k ostrovu Sicilie, rozhodl se, že půjde do Assisi, aby poznal zakladatele františkánů sv. Františka. Ale nemoc ho velmi oslabila a nemohl vykonávat těžké práce v klášteře. Františkáni ho proto odmítli přijmout. Nakonec ho ale přijali do osamělého horského kláštera blízko Forli, kde žili čtyři mnichové.

Antonín se nakonec stal kazatelem a velkým znalcem Bible. Byl dobrým řečníkem a jeho kázání dokázala ovlivnit prosté lidi i učence. Kázal v kostelích, na náměstích i na mořských plážích. V Rimini se mu stalo, že ho nejdříve nikdo neposlouchal, ale najednou ryby vystrčily hlavy z vody a naslouchaly mu. Všichni obyvatelé Rimini se po tomto zázraku nechali údajně pokřtít.

Antonín procestoval Severní Itálii, kde vyvracel bludy tamnější sekty katarů a v jižní Francii se zúčastnil křižáckého tažení proti sektám. Kázal i v Toulouse a říkalo se mu "kladivo kacířů". Založil několik klášterů a nakonec se usadil v Padově. Svatý Antonín měl velmi chatrné zdraví a byl vyčerpán dlouhými misijními cestami. Proto  se v  roce 1231 uchýlil na statek Campo di San Pietro nedaleko Padovy. Zde také 13.června 1231 zemřel ve věku pouhých 36 let. Byl svatořečen již 11 měsíců po své smrti.

V roce 1232 se začala stavět v Padově  bazilika zasvěcená Svatému Antonínovi a po jejím dokončení byly sem přeneseny jeho ostatky. U hrobu se udály mnohé zázraky a Svatý Bonaventura řekl ".. hledáš-li zázraky, zajdi k Antonínovi".

Svatý Antonín je patronem  františkánů, lodníků, trosečníků, starých lidí, nemocných, pastýřů vepřů a hlavně - pomáhá najít ztracené věci. k tomu ještě brání lichvě a vysokým úroků, vždy je pomocníkem v nouzi a hlavně je patronem manželství, rodin, dětí, těhotných. Neplodné  ženy se k němu modlily.

Sv. Antonín má u nás spoustu kostelů, kostelíčků, kaplí i mraky soch. Na mostech, náměstích, návsích, ve výklencích domů. A samozřejmě ve venkovských kapličkách. Jedna z nejslavnějších soch je od roku 1707 na Karlově mostě. Zde je zpodobněn s Ježíškem v náručí (podle pověsti se tak zjevil hříšníkovi, věnujícímu se lichvě) a s knihou. Tedy s hlavními atributy. Na vázách sousoší jsou znázorněny legendární výlevy - např. zázračné uzdravení jistého mladíka nebo i populární historka o tom, jak se osel poklonil hostii, když to na Antonínovu výzvu nechtěl udělat jeho pán. A hlavně tam najdete Antoníčkovo proslavené kázání rybám.

V Praze je na Strossmayerově náměstí kostel zasvěcený Sv. Antonínovi Paduánskému a také kostel Panny Marie Vítězné a Sv. Antonína Paduánského s přilehlým klášterem bosých karmelitánů se nachází v Praze 1 pod Petřínem v Karmelitské ulici na Malé Straně. Kostel proslul soškou Pražského Jezulátka.

Moje kamarádka mi vyprávěla příběh se ztracenými klíčky od poštovní schránky, prosila Sv. Antoníčka a klíčky nakonec našla. Zda to způsobila modlitba či náhoda, už nechávám na Vaší fantazii.

Použitá literatura: Rok se svatými 

 

 

 

osobnosti
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%