Vezmi ukulele a...
Ilustrační foto: pixabay.com

Vezmi ukulele a...

17. 6. 2017

Milí hudební příznivci.

Předvánoční debata na téma "ukulele" na našich stránkách je již dávno bezpředmětná. Pokud si pamatuji, Ježíšek tento nástroj nadělil třem z nás. Během necelého půlroku jsem našla na íčku pouze zmínku o " dvou akordech" a jedné "trpělivé sestře", toť vše.

Co nevidět začnou školní prázdniny, léto bude lákat k trempování, posezení u ohníčku a taky ke zpěvu a hraní na různé nástroje. Foukací harmoniku strčíte do kapsy nebo batůžku. S kytarou už je to trochu složitější, ale takové ukulele.....to je prostě paráda! Moc péče ani místa nepotřebuje, ale vydá za celou kapelu pro nenáročné milovníky rytmu a sentimentálního posezení za úplňku, pod korunami stromů. 

Vloni o Vánocích jsem potěšila rodinku u stromečku několika jednoduchými koledami. Pak jsem postupně prolistovala své písničkové sešity, staré skoro 47 let a postupně přehrávala a tiskla a hledala nové písničky a ty vkládala do přehledných kroužkových bloků. A taky jsem si zdokonalovala hraní na uke podle Michaely Medek z YouTube.

Můj partner začal nenápadně "upozaďovat" hru na mandolínu a začal se poohlížet po banju. Chvíli to trvalo, než se nám podařilo sehnat slušný a cenově dostupný nástroj, ale nakonec jsme si pro něho celí natěšení zajeli do obchodu. To bylo 4. května. Partner hrál v mládí nějaký čas, mimo jiné i na violu, a tak si na čtyřstrunném banju potřeboval hlavně rozcvičit prsty. A už v tom oba "lítáme". On nejraději hraje country, já nedám dopustit na své "trempírny", na kterých jsem někdy ve třinácti začínala s kytarou. Malým vystoupením jsme udělali radost už dvěma návštěvám u nás doma. Dokonce jsme složili a zahráli písničku našemu sousedu Toníkovi, který měl v úterý svátek! Když je teplo, sedneme si venku na zahradě do besídky, nasadíme si kowbojské klobouky - proti komárům  - a hrajeme si pro radost. Banjo má nádherný zvuk, a když ho někdy popadnu, na tři akordy se na něm dá zahrát spousta krásných písniček.  

 Mám dvě dospělé dcery a dvě vnučky. Moc se těšíme na prázdniny, až se všichni sejdeme v sestavě: tři kytary, banjo a ukulele. Koupili jsme i kazoo pro starší, devítiletou vnučku a ta nejmenší, které jsou tři a půl měsíce, nám bude do toho společného muzicírování broukat tu svou...

Přeji všem pohodové léto a věřte, že s hudbou se žije mnohem lépe!

 

 

hudba
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%