Vezmi ukulele a...
Ilustrační foto: pixabay.com

Vezmi ukulele a...

17. 6. 2017

Milí hudební příznivci.

Předvánoční debata na téma "ukulele" na našich stránkách je již dávno bezpředmětná. Pokud si pamatuji, Ježíšek tento nástroj nadělil třem z nás. Během necelého půlroku jsem našla na íčku pouze zmínku o " dvou akordech" a jedné "trpělivé sestře", toť vše.

Co nevidět začnou školní prázdniny, léto bude lákat k trempování, posezení u ohníčku a taky ke zpěvu a hraní na různé nástroje. Foukací harmoniku strčíte do kapsy nebo batůžku. S kytarou už je to trochu složitější, ale takové ukulele.....to je prostě paráda! Moc péče ani místa nepotřebuje, ale vydá za celou kapelu pro nenáročné milovníky rytmu a sentimentálního posezení za úplňku, pod korunami stromů. 

Vloni o Vánocích jsem potěšila rodinku u stromečku několika jednoduchými koledami. Pak jsem postupně prolistovala své písničkové sešity, staré skoro 47 let a postupně přehrávala a tiskla a hledala nové písničky a ty vkládala do přehledných kroužkových bloků. A taky jsem si zdokonalovala hraní na uke podle Michaely Medek z YouTube.

Můj partner začal nenápadně "upozaďovat" hru na mandolínu a začal se poohlížet po banju. Chvíli to trvalo, než se nám podařilo sehnat slušný a cenově dostupný nástroj, ale nakonec jsme si pro něho celí natěšení zajeli do obchodu. To bylo 4. května. Partner hrál v mládí nějaký čas, mimo jiné i na violu, a tak si na čtyřstrunném banju potřeboval hlavně rozcvičit prsty. A už v tom oba "lítáme". On nejraději hraje country, já nedám dopustit na své "trempírny", na kterých jsem někdy ve třinácti začínala s kytarou. Malým vystoupením jsme udělali radost už dvěma návštěvám u nás doma. Dokonce jsme složili a zahráli písničku našemu sousedu Toníkovi, který měl v úterý svátek! Když je teplo, sedneme si venku na zahradě do besídky, nasadíme si kowbojské klobouky - proti komárům  - a hrajeme si pro radost. Banjo má nádherný zvuk, a když ho někdy popadnu, na tři akordy se na něm dá zahrát spousta krásných písniček.  

 Mám dvě dospělé dcery a dvě vnučky. Moc se těšíme na prázdniny, až se všichni sejdeme v sestavě: tři kytary, banjo a ukulele. Koupili jsme i kazoo pro starší, devítiletou vnučku a ta nejmenší, které jsou tři a půl měsíce, nám bude do toho společného muzicírování broukat tu svou...

Přeji všem pohodové léto a věřte, že s hudbou se žije mnohem lépe!

 

 

hudba
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Libánský
Slibuju, že budu na ukulele cvičit víc. Třeba dáme se Zuzanou něco dohromady. Mám jiné ladění než ona a tak stejný akord mačkáme každý jinak. Tak jeden od druhého nic neokoukáme. Ukulele (i když já mám trochu větší) se dá vozit na motorce přeci jen lépe než kytara. To se mi líbí.
Karel Hyndrák
To je fakt pěkný článek. Krásné čtyřstrunné banjo bratru za 15.000 Kč, váha 8 kg. Zmínky o ukulele zanikají v obrovském množství příspěvků v rubrice i60, v červnu zatím do 17.6. bylo 773 příspěvků. Ve videích jsou dvě. 10.6. 21:44 Mandy, 25.5. 15:16 Hmatník. Nějaké vychytávky by našel Tvůj momentální partner na www.skolime.cz, kde je o banju a country asi všechno.
Zuzana Pivcová
Zmínka o dvou akordech a trpělivé sestře nepochybně vzešla ode mě, i když si už nepamatuji, co jsem o svém tréninku psala. Vím jen bezpečně, že jsem dala svou fotku s uke jako vánoční přání na Foto dne. Je to asi tak, že si brnkám pro sebe doma před spaním a tiše si zpívám. Velmi mě to uklidňuje, ten krásný strunný zvuk, byť stvořený z pár základních akordů. A nějak nemám potřebu o tom víc psát.
ivana kosťunová
Akordů už umím více, ale chybí pravidelnost v tréninku, koncertovat veřejně bych si asi netroufla. Ale fandím všem, kteří se dokáží jen tak sejít, a jen tak pro dobrou náladu si zazpívat a zahrát byť i rukou neumělou :)) Doufám, že o prázdninách těch příležitostí bude více.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...