
Špekouny se zelím
25. 8. 2012Připravte si špekouny - nenáročné lahodné knedlíčky, které je možné si vychutnat samotné se zelím či jako přílohu k masu.
Ingredience
100g sádla, 3 cibule najemno nakrájené, 500g špeku, 20 rohlíků nejlépe starých 2-3 dny nakrájených na kostičky, 250 ml mléka, 5 vajec, 100g másla přepuštěného, 100g polohrubé mouky, sůl, pepř
Ingredience na zelí
100g sádla, 2 cibule, 1 sáček kysaného zelí, 150g krupicového cukru, sůl, 100ml octa nebo podle kyselosti zelí
Příprava
1. Nejprve připravte zelí - můžete jej udělat i o den dříve. Na sádle deset minut smažte najemno nasekanou cibuli. Mezitím slijte zelí - tekutinu uchovejte - a nadrobno jej pokrájejte. Zelí přidejte na cibuli, chvíli opékejte, přilijte uschovaný lák a dvacet minut vařte. Ochuťte cukrem, solí a podle chuti i octem. Krátce povařte a podávejte ke špekounům.
2. Na špekouny osmažte na sádle dosklovita cibuli, přidejte na kostičky pokrájený špek a nechte vysmažit tuk. Mezitím pokrájejte rohlíky, nasypte je do velké mísy a postupně k nim přimíchejte cibulku se špekem, mléko, vejce, přepuštěné máslo a mouku, podle chuti případně i sůl a pepř a vše smíchejte. Z hmoty tvořte koule o průměru deset centimetrů a patnáct minut vařte v páře. Knedlíky podávejte se zelím.
Tip: Udělejte špekouny menší a můžete je podávat k pečínkám či zvěřině nebo je zkusit ke guláši.
Zpět na homepage
Doporučujeme
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Začali jste využívat nebo jste využívali více v loňském roce e-shopy kvůli protiepidemickým opatřením (uzavřené obchody)?
Ano, loni jsem začal/a na e-shopech nakupovat a určitě letos e-shopy znovu využiji
Na e-shopech jsem už nakupoval/a dříve, ale loni těch nákupů bylo více
Na e-shopech jsem nakupoval/a jen vánoční dárky