Večerní prohlídka hradu
Foto: autorka

Večerní prohlídka hradu

12. 7. 2017

Avizovaná prohlídka hradu se šermířskou skupinou Sígři právě nastala.
Před hradem se sešla hudební skupinka a zahrála několik dobových skladeb. Okolo nás se ploužila ubohá žebračka a loudila malé stříbrňáčky. Pan výběrčí ji okřikovala a přišel zkontrolovat pravdivost napsaných daní. Všichni zapsaní zaplatili a dostalo se jim práva vstoupit do hradu. Nikdo netušil, že je to léčka. Výběrčí s vybraným obnosem zmizel za brankou a zamkl ji. Jen žebračka zůstala. Za již předem vyžebrané peníze přislíbila nám ukázat tajný a nestřežený vchod do hradu. Zrada, vchod byl střežený a první souboj nastal. Vyhrál místní velitel a ujal se nás. Začal s výkladem o hradě od prvopočátku. Ocitli jsme se ve sklepení se studnou, Následně úzkou chodbou vyšli do dalších sálů pod hradem. Navštívil nás pán hradu, vysvětlil dějiny a události v počátcích existence hradu, zhlédli jsme další souboj rytířů a náš vůdce se občas zeptal, zda víme, co znamenají některá neznámá slova. Kdo věděl, byl odměněn jedním stříbrňákem. Ukázka z mučírny byla docela drastická. Některé děti musely odejít pro krutost kata.
Na nádvoří se zjevil černý duch, a tak nastalo hrobové ticho. Koho by uviděl, byl by ztracen. V Trčkovském paláci se udál další díl ze života hradu. Rytíř - ze sedláckého rodu - se setkal s Aramisem a byl vyzván na souboj. Leč neznalý pravidel o souboji, pojal tuto výzvu ryze sedlácky. Hozenou rukavičku zvedl a podal protivníkovi s poznámkou, aby mu nechyběla.Také návštěva potulných kejklířů byla úžasnou podívanou a zpestřením večera. Na druhé straně paláce se utkají rytíři v souboji o hrad. Náš rytíř průvodce byl vržen do žaláře, a tak konce prohlídky se ujal zde přítomný malíř J. Panuška. Z kaple sv. Vavřince vyšel náš známý Jaroslav Hašek, přečetl kousek z právě napsaného o Švejkovi a tady putování po hradě končí.
Ještě vyhodnocení. Kdo měl nejvíce stříbrňáků byl pasován na rytíře a děti byly odměněny sladkostí.

Dvě hodiny večerním hradem utekly velmi rychle a krásně. Do konce prázdnin budou tyto prohlídky ještě k vidění.

Dobová skladba před hradem: https://www.youtube.com/watch?v=dD1G3Vsh7hc&feature=em-upload_owner

Souboj o hrad :https://www.youtube.com/watch?v=4PFR_efRJn0

zábava
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%