Večerní prohlídka hradu
Foto: autorka

Večerní prohlídka hradu

12. 7. 2017

Avizovaná prohlídka hradu se šermířskou skupinou Sígři právě nastala.
Před hradem se sešla hudební skupinka a zahrála několik dobových skladeb. Okolo nás se ploužila ubohá žebračka a loudila malé stříbrňáčky. Pan výběrčí ji okřikovala a přišel zkontrolovat pravdivost napsaných daní. Všichni zapsaní zaplatili a dostalo se jim práva vstoupit do hradu. Nikdo netušil, že je to léčka. Výběrčí s vybraným obnosem zmizel za brankou a zamkl ji. Jen žebračka zůstala. Za již předem vyžebrané peníze přislíbila nám ukázat tajný a nestřežený vchod do hradu. Zrada, vchod byl střežený a první souboj nastal. Vyhrál místní velitel a ujal se nás. Začal s výkladem o hradě od prvopočátku. Ocitli jsme se ve sklepení se studnou, Následně úzkou chodbou vyšli do dalších sálů pod hradem. Navštívil nás pán hradu, vysvětlil dějiny a události v počátcích existence hradu, zhlédli jsme další souboj rytířů a náš vůdce se občas zeptal, zda víme, co znamenají některá neznámá slova. Kdo věděl, byl odměněn jedním stříbrňákem. Ukázka z mučírny byla docela drastická. Některé děti musely odejít pro krutost kata.
Na nádvoří se zjevil černý duch, a tak nastalo hrobové ticho. Koho by uviděl, byl by ztracen. V Trčkovském paláci se udál další díl ze života hradu. Rytíř - ze sedláckého rodu - se setkal s Aramisem a byl vyzván na souboj. Leč neznalý pravidel o souboji, pojal tuto výzvu ryze sedlácky. Hozenou rukavičku zvedl a podal protivníkovi s poznámkou, aby mu nechyběla.Také návštěva potulných kejklířů byla úžasnou podívanou a zpestřením večera. Na druhé straně paláce se utkají rytíři v souboji o hrad. Náš rytíř průvodce byl vržen do žaláře, a tak konce prohlídky se ujal zde přítomný malíř J. Panuška. Z kaple sv. Vavřince vyšel náš známý Jaroslav Hašek, přečetl kousek z právě napsaného o Švejkovi a tady putování po hradě končí.
Ještě vyhodnocení. Kdo měl nejvíce stříbrňáků byl pasován na rytíře a děti byly odměněny sladkostí.

Dvě hodiny večerním hradem utekly velmi rychle a krásně. Do konce prázdnin budou tyto prohlídky ještě k vidění.

Dobová skladba před hradem: https://www.youtube.com/watch?v=dD1G3Vsh7hc&feature=em-upload_owner

Souboj o hrad :https://www.youtube.com/watch?v=4PFR_efRJn0

zábava
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Bartušková
Pěkné povyprávěni, dostávala jsem se do děje. Fotky se moc povedly! Možná, že se na večerní prohlídku dostanu přes nějakou hradní vinárničku. ;-)
Naděžda Špásová
Možná, že nás nějaký hrad čeká, ale Lipnice to asi nebude. Určitě to bylo moc pěkné a fotky jsou taky hezké.
Jaroslava Handlová
Teď vidím, o co hezkého jsem přišla, když jsem tvoje pozvání neakceptovala. Ale neumím být v jednom okamžiku na více místech, promiň.
Jana Šenbergerová
O to hezčí, že jsme tam byli ve dne. Zažila jsem noční prohlídku hradu Trenčín. Byla úplňková noc a mučili a nakonec upálili čarodějnici. Dodneška slýchám její zoufalý křik. Nic pro slabé nátury ...
Hana Rypáčková
Moc hezké. Taky mě ještě čeká prohlídka hradu , ale Lipnice to nebude... Dík..
Helena Votíková
Určitě krásný zážitek, večerní prohlídku jsme zažili loni na Rožmberku, ne takhle akční, ale i tak to mělo své kouzlo.
Zuzana Pivcová
Taková magická večerní prohlídka hradu s dobovým dějem, to muselo být kouzelné!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.